La Sape

07:25, 19 окт 24 / Свят Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Република Конго и Демократична република Конго не са държави, които човек би асоциирал с европейската представа за елегантнa, модна екстравагантност. По-скоро с бедност, болести, недохранване и кървави конфликти.

И все пак, разположени в епицентъра на хаоса, самопризналите се дендита от Субсахарска Африка, известни като Sapeurs, водят живот, който контрастира със заобикалящата ги среда. Името им произлиза от акронима на тяхната социална група - La Société des Ambianceurs et des Personnes Élégantes. Обществото на елегантните личности. Или накратко казано - La Sape.

Източник: ACTIPEDIA

Историята им може да се проследи до ранните години на колониализма. Тогава французите решават да "цивилизоват" африканците, като им предоставят, изискани европейски дрехи, втора употреба.

Тогава това е само инструмент за водене на преговори и създаване на доверена връзка между двете култури. Но в наши дни, в страна, опустошена от граждански войни, бомбардировки, бедност и лишения, тази очарователна конгоанска субкултура си е жива дилема.

Въпреки че на пръв поглед La Sape може да бъде определено като култ към дрехите, всъщност Обществото е играло ролята на революционно движение. То е предизвиквало политически лидери. Използвало е външния вид и благоприличието като форма на бунт. Било е нещо като генератор на мир.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/HABIBOU BANGRE

Едно пъстро напомняне за бруталните аспекти на конгоанския живот.

Макар че, насилието и битките са характеристики, които просто не съответстват на моралното поведение на Sapeurs. Тяхната буйна пищност служи като гръмоотвод за лишената от права конгоанска младеж. Опит, Третият свят да се равни по стандарта на модерния космополитизъм.

Важно е да уточним, че въпреки скъпото си облекло, представителите на La Sape съвсем не са заможни. Sapeur често са обикновените, работещи мъже от Бразавил - таксиметрови шофьори, фермери и дърводелци. Те просто култивират идеята за красотата, чрез крещящо елегантни облекла.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/HABIBOU BANGRE

Освен това гардеробът на всеки от La Sape е придружен от определени етични норми. Те акцентират върху идеите за взаимно уважение, мир, почтеност и чест. Според местните, Sapeur трябва да бъде миролюбив, добре възпитан и с поведението си да носи вдъхновение на останалите.

И все пак, когато видим до какви крайности стигат в Обществото, за да се сдобият с европейски костюми и кубински пури, ежедневието им внезапно се превръща по-скоро в парадокс, отколкото в романтично очарование.

Поразителната хармония, която заобикаля този култ към елегантност, хванат в капана на мизерията, ни кара да се питаме дали La Sape щяха да са злодеи, ако не бяха африкански модни икони и облеклото им не генерираше толкова силно усещане за мир?

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ALON SKUY

Това, което започва като политическо движение отдавна е чисто вманиачаване по модата. Много от La Sape жертват шанса си да се преместят в по-добър дом, да купят кола и дори да плащат училищните такси на децата си. В името на една визия.

Отделянето от залъка, за перфектната френска или италианска дизайнерска шапка, която да пасва на обувките, е идея фикс за Sapeur. Въпреки крайната бедност, в която живеят, модата надделява над липсата на основни човешки потребности. Членовете на Обществото дори се гордеят с умението да поддържат чистота и хигиена в страна, където водата е лукс.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/HABIBOU BANGRE

Вярно е, че мнозина прибягват до незаконни средства, за да придобият своята привлекателност, а някои дори прекарват време зад решетките. Но на фона на истинската престъпност и зверствата, които съпътстват живота в Конго, Sapeur са като добросърдечни герои от холивудски екшън.

В крайна сметка La Sape са наясно с контрастиращите си приоритети.

Затова ги защитават с аргумента, че: Конгоанският Sapeur е щастлив човек, дори и да не яде. Защото носенето на подходящи дрехи храни душата и доставя удоволствие на тялото. 

Източник: ЕПА

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама