Политико / Кървавият руски чук

13:32, 01 фев 23 / Свят Шрифт:

Статията е публикувана в електронното издание на Политико, в категория Мнение, на 27.01.2023

Opinion | Russia’s Bloody Sledgehammer - POLITICO


През ноември миналата година в интернет циркулираше филм за ужасяващо убийство с чук на бивш член от групата „Вагнер“ – частната военна организация, тясно свързана с руската държава. Ако подобни видеоклипове с екзекуции напомнят за ужасните тактики на ИДИЛ, приликите не спират дотук. Подобно на ИДИЛ по-рано, сега и „Вагнер“ практикува крайно насилие.

В момента групата активно набира чуждестранни бойци, които да се присъединят към въоръжените й кампании в много страни в Европа, Африка и Близкия изток. „Вагнер“, ръководена от Евгений Пригожин, близък съюзник на Владимир Путин, е оставила дири от смърт и разрушение на всяко място, на което е действала от 2014 г. насам. Това включва Украйна, Сирия, Либия, Мозамбик, Централноафриканската република, Судан и Мали.

След като клипът с убийството се разпространи в Телеграм, Пригожин, който вече на драго сърце признава ролята си на основател на „Вагнер“, обясни, че убитият мъж е бил един от около 50 000 наемници на групата, които в момента се сражават заедно с руските сили в Украйна. Много от тях са бивши престъпници, нарочно освободени от затвора, за да служат като пушечно месо. Грешката на жертвата от филма билa, че е дезертирала, обяснява Пригожин, като отбелязва: „За кучето кучешка смърт“. А след като през ноември миналата година Европейският парламент подготви резолюция, която призоваваше групата „Вагнер“ да бъде добавена към списъка на ЕС с терористични организации, Пригожин се направи на низвергнат, отправяйки церемониално предупреждение към ЕС – ковашки чук в калъф за цигулка.

Така че, когато в края на януари Байдън обяви групата за международна престъпна организация, това можеше да се тълкува като важна стъпка. Но не беше достатъчна. „Вагнер“ е не просто престъпен синдикат, а нещо по-близко до терористична група.

И Байдън може да направи повече!

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Белия дом, разбира се, са прави, че „Вагнер“ участва в редица престъпни дейности. Съществуват предположения, че скъпоструващата обсада на украинския град Бахмут например, е мотивирана от желанието на групата да контролира солните и гипсовите мини в района. Освен това „Вагнер“ вече са на „ти“ с крайно десния екстремизъм, обвързвайки се с една от организациите на белите супремасисти – Руското имперско движение, която САЩ определят като терористична група. Но ако вземем предвид обхвата и тежестта на дейностите на „Вагнер“ - масови убийства, изнасилвания и изтезания; използване на терор за подчиняване на цивилно население; контрол над територии; заграбване на природни ресурси; набиране на чуждестранни бойци; сложна пропаганда ала Холивуд, възхваляваща групата и Русия - Вагнер представлява по-скоро глобална заплаха, отколкото средностатистически престъпен рекет.

Обявяването на „Вагнер“ за международна престъпна организация е предимно символичен ход. И понеже групата и някои от нейните сътрудници, включително самият Пригожин, вече са обект на икономически санкции, актът на администрацията на Байдън не предлага нови или съществени начини за реална борба с „Вагнер“.

Но ако групата бъде призната и за чуждестранна терористична организация, САЩ и техните съюзници ще разполагат с много по-солиден набор от инструменти, за да лишат Пригожин и неговите поддръжници от ресурси, като по този начин ще спрат разрушителните безчинства на „Вагнер“.

Както видяхме при успешните международни усилия за победа над ИДИЛ, определянето на чуждестранна група за терористична, съгласно Закона за борба с тероризма и Акта за ефективното смъртно наказание, би довело до задействане на един от най-мощните икономически инструменти, с които разполага правителството на САЩ – наказателен закон, който би направил незаконно предоставянето на материална подкрепа за групата на „Вагнер“. Поради международния характер на закона подобно класифициране значително би затруднило операциите на „Вагнер“, предупреждавайки всички лица, компании и държави, че да правят бизнес с групата означава да рискуват съдебно преследване в Съединените щати.

Някои експерти по право и борба с тероризма вече заявиха, че групата „Вагнер“ отговаря на правното определение за чуждестранна терористична организация, а именно - чуждестранна организация, която се занимава с тероризъм и представлява заплаха за националната сигурност на САЩ.

Членовете на Конгреса също са съгласни с твърдението. Тогава защо е тази половинчата мярка?

Един от отговорите може да бъде нежеланието да се провокира Кремъл допълнително, защото има тесни връзки с „Вагнер“ и разчита на наемниците от групата. И все пак подобна мярка би била по-малко дразнеща от оръжията, които Вашингтон изпраща на Украйна. Особено на фона на още по-радикалното предложение, направено от президента Володимир Зеленски, самата Русия да бъде обявена за държавен спонсор на тероризма. Нещо, което би довело до редица усложнения.

Друга причина за безпокойство може да открием в противоречивата история на съдебните преследвания за "материална подкрепа" при случаите за борба с тероризма. Многото крайности в епохата след 11 септември показаха, че този вид експанзивен инструмент е осъждан, с пълно основание, от групите за защита на правата на човека и хуманитарните организации. Както видяхме при ИДИЛ, „Аш Шабааб“ и йеменските хути (чието обявяване за терористична групировка беше оттеглено), когато терористична групировка има фактически контрол над територията - както понастоящем прави „Вагнер“ в Централноафриканската република - може да се стигне до смразяващ ефект, който да попречи на хуманитарните организации да предоставят помощ и друга подкрепа, което води до катастрофални хуманитарни последици.

Но това, че един мощен инструмент на външната политика е бил използван по доста общоват начин преди, не означава, че трябва да бъде отхвърлен напълно. Миналата година Министерството на финансите издаде набор от общи лицензи, разрешаващи текущи транзакции с физически или юридически лица, подлежащи на санкции, при условие че те се занимават с хуманитарни дейности. Ако „Вагнер“ бъде обявена за чуждестранна терористична организация, от решаващо значение ще бъде тези мерки да бъдат приложени по начин, който да прекъсне ресурсите на групата и да осуети дейността ѝ, без това обаче да нанесе допълнителни щети на едно вече беззащитно население. Това означава, че Министерството на правосъдието трябва да се ангажира да не преследва съдебно "материална подкрепа", направена от хуманитарни представители.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Една от причините за окончателното поражение на ИДИЛ в Сирия и Ирак бяха колективните усилия на осемдесет и пет членната Глобална коалиция за разгром на ДАЕШ/ИДИЛ. Този алианс се съюзи с цел стопирането на финансите на групировката, борбата с нейната пропаганда и намаляването на притока на чуждестранни бойци към нейните територии. Една евентуална коалиция за борба с „Вагнер“ би могла да се съсредоточи върху същите три стълба. И като се има предвид продължаващата експанзия на „Вагнер“ в Африка, от решаващо значение е подобни усилия да включат и държави от Африка.

С оглед нарастващата перспектива за пролетна офанзива на Русия е време да се засили натискът върху тази свирепа бойна сила, която удължава конфликта в Украйна и дестабилизира обширни части от Африка. Необходими са наистина международни усилия, за да бъде спряна надигащата се заплаха за света, и САЩ трябва да задействат най-силния икономически инструмент, с който разполагат, като обявят групата на „Вагнер“ за чуждестранна терористична организация.

Мнение от Justyna Gudzowska и Nathalia Dukhan

 

Justyna Gudzowska е директор на отдела за политика в областта на незаконните финанси в The Sentry. Преди това тя е работила за Съвета за сигурност на ООН, по санкциите срещу ИДИЛ и Ал Кайда, както и за Министерството на финансите на САЩ. 

Nathalia Dukhan е старши следовател в The Sentry. Следи незаконните финансови потоци и въоръжените групировки в Централна Африка. През последните години ръководи задълбочените разследвания на The Sentry относно дейността на групировките на Вагнер в Централноафриканската република.

Превод Иво Тицин

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама