Домашното насилие като традиционна ценност?

06:51, 08 мар 23 / Свят Шрифт:
Станислав Бояджиев

Домашното насилие е широко разпространено и за съжаление, съпътства човешкото поведение от древността до днешни дни. Най-често се проявява срещу жени и оправдания като "борба с джендър идеологията" не могат да изтрият срама от отказа на България да ратифицира Истанбулската конвенция преди пет години и заявената в края на февруари 2023 година категорична позиция на страната ни срещу документа.

Острието на съпротивата срещу конвенцията и тогава, и днес е БСП, начело с войнстващата Корнелия Нинова. Нека припомним само заглавието на документа: „Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие“. Поведението на столетницата не спира да изненадва. Градацията на приоритетите в БСП достигна нова висота. На последния конгрес на партията през февруари тази година бе прието решение да се инициира национален референдум: "за" или "против" джендър идеологията в училищата. Защитата на християнските ценности и семейството (тук е добре да отбележим, че мормоните, известни преди век с многоженството си, също са християни) бе изтъкната на конгреса като основен аргумент за предложения референдум. Темата, свързана с християнството очевидно не само вълнува и тревожи, но е и сред най-важните за нашите социалисти. И това се случва тук, в България – държавата с най-голям процент мюсюлманско население в ЕС. Оставаше и да уточнят, че става дума за православните ценности и току-виж получили поздравления директно от Кремъл и лично от Путин. Разбира се, християнските ценности не са по-различни от традиционните, задължително уповаващи се на подчинение от страна на жената спрямо мъжа. Зависимостта на жената, също отколешна християнска ценност, се подминава в забързаното съвремие поради факта, че много жени са по-успешни от партньорите си. Случва се дори да стоят по-високо в бизнес йерархията от мъжете.

Снимка: PIXABAY/isabellaquintana

В нашата държава данните за домашно насилие се регистрират в полицията и съдилищата. Резултатите се обработват от НСИ и са меко казано шокиращи, без да се броят случаите, които поради една или друга причина биват укривани. Истината е, че всяка трета жена на възраст между 18 и 29 години (36,3%) у нас е била насилена от настоящ или бивш свой партньор. На повърхността на тревожната статистика са най-видими убийствата, които за миналата година в България са над двадесет. Сценариите с драматична раздяла са различни, но най-често се наблюдават следните фази:

Първо, започва да се появява напрежение във връзката. Конфликтите зачестяват, а мъжът демонстрира враждебност и агресивност.

Второ, когато сблъсъкът ескалира, жената започва да изпитва страх, объркване и дори вина.

Трето, следва затишие, подобно на "меден месец", по времето на което агресорът съжалява и се извинява. Манипулира жената, за да не прекъсва връзката. Целта е емоционалното обвързване на партньора.

След известно време отново се натрупва напрежение. Периодично и последователно етапите се повтарят. Започват да стават все по-чести, за сметка на времето между тях, което се скъсява. Третата фаза изчезва към края на връзката. Подобни взаимоотношения оставят трайни психологически и физически следи предимно при жените. Не са малко случаите, в които се стига и до убийство.

Борбата срещу навлизането на джендър идеологията в училищата на пръв поглед няма общо с насилието над жени, но тъй като е част от нестихващата ярост на БСП срещу ратификацията на една конвенция с по-горе споменато заглавие, то няма как да не подозираме нашите социалисти най-малкото в отклоняване на вниманието от далеч по-сериозните проблеми в държавата.

Снимка: БГНЕС/Люба Филипова

Че това е брутален популизъм, няма съмнение! Преди години във връзка с предстоящата или по-точно неосъществената ратификация на Истанбулската конвенция сезираните конституционни съдии от 75 народни представители от 44-ото НС решиха, че текстът противоречи на Конституцията и размива границата между половете. Това, че понякога природата или поведението на хората ги "размиват" нито притесни, нито възпря съдиите. Очевидно за тях по-важното бе мъжете да са мъже, а жените – жени. Без значение дали първите оказват физически или психологически тормоз над вторите. Интересен момент бе, че сред четиримата, подписали решението на Конституционния съд с особено мнение, нямаше нито една жена.

Иначе е добре да се знае, че подобни конвенции принуждават политиците, правителствата и съдиите да се съобразяват с тях. И особено важно е, че конвенциите задължават ратифициралите ги страни да приемат закони, които биха предотвратили и ограничили насилието над жени. Ето на кое се противопоставя и с какво ни занимава днес БСП в поредната предизборна надпревара, начело с Корнелия Нинова и Влади Въргала.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Кристина Ценкова 08:46, 08 мар 23

Недопустимо е все още да ставаме свидетели или жертви на домашно насилие, когато държавата има всички необходими инструменти, за да предотврати това

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама