Еван Гершкович – шпионин или смел журналист?

06:21, 17 май 23 / Свят Шрифт:
Станислав Бояджиев

Наказателният кодекс, на която и да е държава, предвижда най-тежки наказания за шпионаж. У нас за издаване или събиране на информация, представляваща държавна тайна, с цел да бъде предадена на чужда страна или организация, присъдата може да бъде петнайсет години лишаване от свобода. В други държави и повече.

Популярната представа за шпионите е, че те са тихи, прикрити хора с тъмни очила, шлифери и шапки, които отварят врати с шперцове, снимат документи или военни обекти и оставят на публични места придобитата информация секунда преди да я прибере връзката. Шпионите могат да бъдат обаче и публични личности, каквато е прочутата Мата Хари. Могат да бъдат и журналисти, които работят в световноизвестни медии.

Източник: Wikipedia/Неизвестен автор 

Случаят с кореспондента на The Wall Street Journal Еван Гершкович е най-новото в света на шпионажа. Разкрит е и заловен в Русия. Обжалването срещу задържането му бе отхвърлено от съда на 18 април 2023 година. За много политици, медии, анализатори и публика това решение прозвуча като ехо от епохата на Студената война. Оттогава насам това е първият случай на обвинение в шпионаж към американски журналист. Предстои евентуалното престъпление да бъде доказано от прокуратурата като "пряк умисъл", за да може да бъде определено като шпионаж. Ако това се случи, то близкото бъдеще за журналиста се очертава като тревожно. 32-годишният Гершкович се изправя пред заплаха от присъда, чийто срок започва от 10 и може да продължи до 20 години лишаване от свобода.

Родителите на журналиста са руски евреи, избягали поотделно от СССР. Събират се в Ню Йорк, където през 1991 година се ражда Еван. Израства в дом, в който се говори на руски. Образованието си получава в Принстън, Ню Джърси, където семейството му се премества. Завършва гимназия, а по-късно специализира философия и английски език в частен колеж. Работил е за The New York Times, критикуващия Кремъл и собственост на датски медиен магнат The Moscow Times, по-късно и за Agence France-Presse, а от 2022 г. пише за теми, свързани с Русия за The Wall Street Journal. От шест години живее в Русия, където при пътуване до Екатеринбург е арестуван в ресторант.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Justin Lane 

И така в Русия, както и в редица държави, "предаване, събиране, кражба или съхраняване, с цел предаване на чужда държава, международна или чуждестранна организация или на техни представители, на информация, съставляваща държавна тайна" се определя като шпионаж. Работодателят на журналиста, The Wall Street Journal, веднага отрече неговият репортер да е замесен в подобна дейност и работата му да се квалифицира като престъпление. Държавният департамент на САЩ също призова за освобождаването му. Каква точно информация Гершкович е придобил или събрал не е публичен въпрос.

От руската служба за сигурност ФСБ научихме, че журналистът е бил заловен да събира класифицирана информация за руския военно-промишлен комплекс по време на пътуването си до Екатеринбург. Твърди се, че е шпионирал по инструкции, дадени от американска страна. А според руския закон вестникът може да се разглежда като чуждестранна организация, което прави обвинението в събиране на чувствителна за Русия информация твърде сериозно.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Peter Foley

Едва ли има съмнение, че отразяването на войната от американеца е привлякло вниманието на службите в Русия. Арестът изглежда не само като отмъщение, но и като начин да бъдат сплашени всички западни журналисти, като е напълно възможно да има и друга цел. Лъч светлина, лично за Гершкович, е предположението, че тежкото обвинение срещу него е повдигнато, за да послужи като предварителен ход за размяна на затворници.

Наблюдатели коментират, че съществува вероятност да бъде извършена размяна на високопоставени и ценни за Русия личности. Такива в Словения са наскоро задържаните и обвинени като руски шпиони Мария Майер и Лудвиг Гиш, а в САЩ – Сергей Черкасов. Засега Гершкович остава в следствената килия в очакване на процес, с по-малка надежда за отпадане на обвинението и по-голяма за споразумение за размяна.

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:43, 17 май 23

Добре са го подбрали и надъхали американците,ама не им се получи.....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама