Страховитата поп култура

12:00, 20 яну 24 / Свят Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

С първите часове на новата година поп културата отново ще се гмурна в царството на вампири, призраци и демони, които преследват нашите кошмари от векове.

Безгранична креативност на нашето съвремие, продължава безмилостно да насажда страхове в колективната ни психика. Глобалното затопляне, изкуственият интелект, наркотиците, тоталитаризмът… Темите се просмукват в колективното ни подсъзнание и от там кристализират в изкуството.

Снимка: PIXABAY/M.H.

Това кара специалестите да твърдят, че през настоящия исторически период, усещането за терор ще обединява всички произведения. И много от класическите плашила дежурно ще застъпят на вахта през 2024 г.

Извънземното ще се завърне в ,,Alien: Romulus“, предизвиквайки страхове от чудовища и неизвестното. Използвайки страха от лудостта, на екрана ще се появи и скандалният Жокер в ,,Joker: Folie a Deux“. Режисьорът Йоргос Лантимос ще преразгледа легендата за Франкенщайн с ,,Poor Creature“. И това е само частица от общата картинка. 

Към „вечните“ заплахи, киното ще добави и свежи такива. Пустините на ,, Дюн: Част втора“, ще ни напомнят за заплахата от измененията в климата.

Снимка: PIXABAY/Sandy Flowers

Терорът, причинен от реалните опасности на нашия свят успя да проникне тотално в глобалната култура през 2023 г. И от всичко личи, че тенденцията продължава. Най-вече в телевизионните сериали. Предстои да бъдат засегнати теми за брутални наркокартели, епични сблъсъци с извънземни цивилизации и предостатъчно „редови“ убийства.

Няма как да пропуснем зомбитата, които ще се завърнат триумфално в ,,The Walking Dead: The One Who Live“.

Оптимистичните и жизнеутвърждаващи истории изчезват, заменени от всеобхватното усещане за уязвимост, което прониква в света и неговата поп култура. "Изкуство 2024" ще бъде моделирано от хаосът на войните, пандемиите и атаките на озверели роботи.

Снимка: PIXABAY/Ray Shrewsberry 

Изобщо, дните на тишина и илюзорно спокойствие безвъзвратно отминават.

Самата концепция за плашещото еволюира заедно с обществените и културни промени в историята. Векове наред творци от различни стилове и течения създават стряскащи произведения.

Но докато страхопочитанието около религията и Ада доминират обществото през Средновековието и Реформацията, индустриализацията донася много конкретни обществени и психологически заплахи. На колективно и индивидуално ниво.

Страхът става неразделна част от човешкия опит.

Снимка: PIXABAY/Tom und Nicki Loschner

Независимо дали е свързан с колапса на човечеството, лудостта, или самата смърт. Творците винаги са изобразявали личната си боязливост и смут. А в случаите на аналитичен капацитет, по- талантливите художници успяват да запечатат общите страхове на времето, в което живеят.

В наши дни, думата ,,терор“ е неизменна част от езика ни. Даже от самото ни съществуване. И опитите за рационализация на действителността са обречени от момента, в който насочим поглед към екраните.

А обезпокоителното чувство си остава и след „прожекцията“.

Така че - да, изкуството е мощен инструмент за пресъздаване на реалността. И безспорен шампион по капитализация на страховете ни. Молбата, може би, е да отделя поне малко енергия, за да ни научи как да ги преодоляваме.   

Снимка: PIXABAY/Enrique Meseguer

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама