Относно: Джорджа Мелони

07:25, 28 юни 24 / Относно: Шрифт:

Известна със своя директен, гъвкав подход и пламенни речи тя се позиционира като защитник на традиционните ценности, националния суверенитет и интересите на обикновените италианци.

Нейният стил на лидерство съчетава силна решителност с чар на човек, който резонира дълбоко с възгледите на общество, уморено от недосегаемостта на политическите елити.

Точно това помогна на Джорджа Мелони, динамичният и решителен министър-председател на Италия, да се превърне в определяща фигура за хода на съвременната италианска политика.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/OLIVIER MATTHYS

Докато Италия преминава през бурни времена, нейното лидерството продължава да предизвиква дебати и да оспорва статуквото, в името на една по-добра Италия.

Ето какво мислят световните медии по въпроса.

"Хвалена за своята практичност и подкрепа за Украйна, Джорджа Мелони се утвърди като надежден западен партньор, който играе централна роля както на срещите на Г-7, така и на срещите на върха на НАТО. Неусетно тя успя да си подсигури статута на ценен член на международната общност.

Откакто стана министър-председател, Мелони със сигурност смекчи тона. В официална обстановка тя се старае да изглежда замислена и предпазлива. Предпочита да прави телевизионни обръщения, а не да се подлага на журналистически разпити.

И въпреки всичко, тя все още може да разчита на колегите си от партията "Италиански братя".  The New York times, 27.07.2023

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ETTORE FERRARI

"Италианският премиер размива старите крайнодесни идеи за 21-ви век, докато се опитва да прекрои Италия по свой собствен образ. Тя е идеологически потомък на опасна традиция, формирана в италианското социално движение. Вкоренена в следвоенното въплъщение на фашистите на Бенито Мусолини. И потопена в адаптирането на примамливи културни тропи.

Това я превръща днес не само във влиятелен лидер, но и в един от най-безмилостните тактици в Западна Европа". The Guardian, 14.11.2023

"Като ръководител на 69-ото правителство на Италия след Втората световна война, първото оглавявано от жена, Мелони се бори с един от най-големите дългове и най-ниската раждаемост в света. Без да споменаваме опустошителния брой на жертвите от пандемията.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/RICCARDO ANTIMANI

Но не успя да се справи, както обеща в кампанията си. Нито със спиране потока от мигранти, нито с реформата на склеротичната италианска икономика, която е в застой от четвърт век". The Washington post, 06.06.2024

"От една страна Мелони се опита да изтрие постфашистката аура на своята партия, чието минало включва фашизирани политически лидери. Или такива, които просто са изпитват носталгия по Бенито Мусолини. От друга страна, тя продължава да изпраща целувки на капиталовите пазари, обещавайки им да се придържа към фискалната дисциплина и бюджетните правила на Европейския съюз". CNN, 26.09.2022

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ETTORE FERRARI

"Джорджия Мелони вече не е на 19 години и не говори толкова открито за възхищението си към италианския диктатор Бенито Мусолини. Въпреки това тя никога не е забравила към коя политическа традиция принадлежи. Защото фашизмът в действителност никога не е бил официално изхвърлен от обществения живот на Италия след края на Втората световна война.

В този контекст, фактът, че Джорджия Мелони е на ръба на властта, има много по-малко общо с нейния неофашизъм и повече с това колко лесно италианските гласоподаватели могат да бъдат съблазнявани от кандидати, изначално настроени против властта.

Мелони просто е поредната в дългата редица от радикални, популистки аутсайдери, които набират популярност в Италия - от края на миналия век, та до ден днешен". El PAIS, 19.09.2022

Снимка: ЕПА/БГНЕС/GIUSEPPE LAMI

Искам да кажа на жените от тази нация, че да бъдеш подценяван е голямо предимство. Защото хората често не виждат, че се задаваш. Каквото и да съм правилa в живота си, повечето залагаха, че ще се проваля. Дали има връзка с факта, че съм жена? Според мен, вероятно да. Джорджа Мелони при учредяване на "Женската стая" в италианския парламент, цитирана от L'UNIONE SARDA , 07.03.2023 

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама