Една съвременна молдовска мечта

12:17, 28 май 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

В подкрепа на стремежа на своето прозападно правителство десетки хиляди излизат на протест в Молдова с желанието за членство в Европейския съюз. Демонстрантите призовават политическите си лидери да внесат поправки в Конституцията, в които изрично да се спомене европейската ориентация на страната.

Над 75 000 души се събират  на митинг в молдовската столица Кишинев. Приветствайки усилията на управляващите да се приближат към европейските ценности, на фона на постоянните опити на Русия да дестабилизира страната, гражданите развяват знамена на Европейския съюз и скандират проевропейски лозунги.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Dimitru Doru

Според президента на Молдова Мая Санду, която е инициатор на митинга страната ѝ има желание да се присъедини към ЕС до 2030 година. Тя определя това като възможност за народа ѝ да живее в ,,мир и благоденствие“.

Молдова, бившата съветска република, граничеща с Украйна, е сред най-бедните нации в Европа. Сближаването и с ЕС официално започва през месец юни 2022 година, когато придобива статута на кандидат-член.

Нахлуването на Русия в Украйна нанася тежко въздействие върху съседна Молдова. Впоследствие Кишинев многократно осъжда руската агресия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Andrii Nestrenko

Президентът Санду обвинява Русия в стремеж към саботаж на европейската интеграция на страната посредством провокация на антиправителствени протести и разпространение на пропаганда. Естествено, от Москва отричат да са се намесвали във вътрешната политика на Молдова.

На Националния митинг „Европейска Молдова“ миналата неделя присъства и председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, която заявява, че ЕС е готов да посрещне Молдова ,,с отворени обятия и сърца“. Според нея страната е готова за европейската интеграция.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Dimitru Doru

Междувременно Илан Шор, проруски бизнесмен в изгнание и лидер на опозиционната партия, призовава своите привърженици да започнат ответни протести в различни градове. Чрез видеовръзката, която споделя, той съобщава още, че ще настоява за провеждането на референдум.

Бизнесменът е сред санкционираните от САЩ заради разпространение на руско влияние в Молдова, за което бива осъден задочно на 15 години затвор. Конкретната причина за присъдата е кражба на 1 милиард долара от молдовски банки през 2014 година.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Dimitru Doru

Защо ни е важно?

Молдова е държава, намираща се на кръстопът между Изтока и Запада – обстоятелство, което винаги ще я излага на опасност. Предвид нейната териториална големина и възможностите, които има да оказва влияние в региона, изборът на страна в настоящия конфликт е жизненоважен. Прекъсването на отношенията ѝ с Русия е дръзко решение, но показва, че държавата вече е готова да загърби социалистическото си минало с надеждата за времена на ,,мир и благоденствие“.

С началото на войната в страната се разкриват отдавна съществуващите дълбоки разделения между гражданите. Докато младите хора биват привлечени от възможностите, които би им предоставило членството в ЕС, проруските настроения продължават да съществуват сред други части от обществото, особено по-старото поколение, което все още гледа назад с носталгия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Dimitru Doru

Поляризиращите изявления, които постоянно идват от Москва и Киев, също допринасят за това вътрешният разлом да се задълбочи.

Организирането на митинг в подкрепа на присъедининяване към ЕС изпраща силно послание, че страната вече е готова да поеме по пътя на европейската интеграция. Обединението на толкова много хора зад една цел се превръща в доказателство, че вътрешните разделения могат да бъдат преодолени.

Същевременно предприемането на подобно действие като допускането на Молдова сред членовете на ЕС е от голямо стратегическо значение и за самия съюз. Приемането на страната би осигурило подсилване на защитата на блока срещу нарастващия брой руски заплахи.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Dimitru Doru

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 11:02, 29 май 23

До 2030 я го има ЕС, я го няма

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама