Стълбът

22:00, 08 юли 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Седемдесет и пет години след основаването си, НАТО е по-голям и все по-актуален. Трансатлантическите връзки отново са силни. А заради нахлуването на Русия в Украйна, съюзниците са по-обединени от всякога.

Благодарение в не малка степен на САЩ.

Но докато Вашингтон се готви да приеме десетки държавни и правителствени ръководители, за ежегодната среща на върха, малцина от тях са в настроение за парти. Президентът на САЩ е в сериозна беда. А от двете страни на Атлантика се очертават крайнодясна политика и изолационизъм.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/SHAWN THEW

Домакинството на юбилейната среща във Вашингтон носи символична тежест. За съжаление не по начина, по който се надяват американските официални лица и дипломати. През последните няколко години администрацията на Байдън работеше за възстановяване на трансатлантическите връзки, повредени през мандата на Тръмп.

Подновени бяха отношенията със стари партньори и имаше силна подкрепа за НАТО.

"Америка се завръща. Трансатлантическият съюз се завръща. И ние не гледаме назад", обяви Байдън, на Мюнхенската конференция по сигурността през 2021 г. Година по-късно, инвазията на Русия в Украйна доказа, че е бил прав.

Случващото се вдъхна на Алианса ново чувство за цел.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ALESSANDRO DELLA VALLE

Но предизвикателствата не престават да се множат - два големи регионални конфликта, политически сътресения във Франция и една Германия, обхваната от икономически предизвикателства, нестабилна коалиция и надигаща се крайна десница.

Защо ни е важно?

Създадена след Втората световна война, Организацията на Северноатлантическия пакт става основа за колективна отбрана и опора срещу агресия. Особено по време на Студената война.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/CLEMENS BILAN

Днес, когато празнува 75-тата си годишнина, НАТО се изправя пред сложен набор от предизвикателства, които тестват неговата адаптивност и уместност в бързо променящата се глобална среда.

Защото съвременните форми на агресия се простират отвъд традиционните бойни полета.

Кибератаките, кампаниите за дезинформация и другите форми на хибридна война създават сериозни главоболия за държавите-членки. А политическите и идеологически различия често поставят единството им под въпрос. Различните възгледи относно разходите за отбрана, външната политика и отношенията с трети страни, не спират да предизвикват търкания в Алианса.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/YURI KOCHETKOV

Дебатът за споделяне на тежестта е рецидив, който изисква дипломатическа навигация, за да се опази солидарността в съюза. Тъй като Съединените щати твърде често призовават европейските съюзници да увеличат военните си разходи, държавите-членки трябва да намерят единомислие по въпроса.

И въобще - глобалната значимост на НАТО зависи от способността му да се адаптира към новите реалности. Като същевременно остава верен на своите основополагащи принципи. Укрепването на трансатлантическите връзки, инвестициите в технологични иновации и сътрудничеството в областта на киберсигурността се превръщат в критични точки по пътя напред.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MOHAMMED BADRA

Предизвикателствата са огромни, но едно политическо сближаване между членовете може да гарантира, че НАТО ще остане ефективна сила и стълб на глобалната сигурност.

 

 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 08:40, 09 юли 24

Стълб с глинени крачета.....Ние за 20години откакто сме членове на НАТО не сме мръднали,армия няма,повечето техника беше нарязана за скраб или подарена на някакви украинци,платихме милиарди за хартиени самолетчета,а детска болница нямаме,обаче си плащаме все по -голяма вноска.А Столтенберг се държи като истерична лелка,видяла мишка под масата.Само дето тази мишка се оказа много сърдита мечка.Защо този велик отбранителен съюз праща оръжия и "инструктори" на хиляди километри ,в държави ,които не са част от него е ясно,май не е много отбранителен.Лесно е когато умират други,а ти стоиш като плъх в някой кабинет.Благодарение на такива като Столтенберг и сега и на Рюте,НАТО и ЕС са най-мразените структури в целия свят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама