Мълчание в изборната нощ

06:52, 06 апр 23 / Блиц Шрифт:

В демократичните държави е прието в изборната нощ лидерите на основните политически сили да излязат пред нацията и да дадат оценката си за вота. Загубилият (Кирил Петков) признава публично загубата си и поздравява победителя. Победителят (Бойко Борисов) пък заявява, че ще работи за единството на нацията, обявява управленските си приоритети и посочва в коалиция с кого възнамерява да ги реализира. Протяга ръка към потенциалните си партньори.

Снимка: БГНЕС/Марин Каравелов

Накрая на сцената излизат останалите политически лидери (Костадинов, Карадайъ, Нинова, Трифонов) и определят бъдещото поведение на формациите си по оста „управляващи-опозиция“

В този „ритуал“ има много мъдрост и логика. Полезността му е доказана във времето. Благодарение на него страстите от предизборна кампания утихват, а политическите субекти преминават от режим на противопоставяне към такъв на взаимодействие. В крайна сметка се достига до консенсус и се сформира стабилно управление по „волята“ на избирателите.

Снимка: БГНЕС

У нас обаче напоследък нищо подобно не се случва. Вероятно точно по тази причина постоянно прескачаме от избори в избори. Политиците играят безумната си игра на мълчанка, а ние чуваме само оглушителното им мълчание.

Решения няма!

Победителят и победеният се криха почти три дни. Няма ги и останалите. Единственият, който в изборната нощ спази неписания демократичен ритуал беше лидерът на Възраждане. През това време „демократите“, които го обвиняват в недемократичност, се скриха. Те обаче не си дават сметка за друго важно правило в политиката – всички мразят страхливците и никой не гласува за тях.

За това обаче ще ви разкажа друг път...

 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Антон 07:51, 06 апр 23

Сякаш и победителят, и победеният, бяха толкова стаписани от случилото се, че решиха да си дадат кратка почивка точно в най-сублимния момент

2 Анонимен 09:35, 06 апр 23

Мухльовцоте се уплашиха,че трябва наистина да управляват държава в криза .Как да излязат и да кажат на хората,че нямат план за управление,а само за харчене на 12 млд.евро.Баце както винаги реши по мутренски да плаши ,че без него няма бюджет и света ще свърши.Опита се да се измъкне от отговорност ,призовавайки дори и президента да му прави правителство,Като си си купил победата сега си длъжен да излезеш още веднага с готово правителство и в първия ден на парламента да го предложиш за гласуване,точка.Ако не можеш си заминаваш без лигавщини....На българите в момента не им дреме за Шенген ,Украйна и еврозоната,това не са национални приоритети а приказки на страхливци.Българите искат правосъдие ,здравеопазване,образование,промишленост и селско стопанство с висока конкурентноспособност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама