По пътя към приемането на „Бюджет 2023“

07:24, 10 апр 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

След вота „живеем отново между две хипотези – ще има или няма да има редовно правителство“, заяви служебният министър-председател Гълъб Донев.

Преговорите за съставяне на нов кабинет все още не са започнали. След рекордно дълго мълчание от страна на победилата коалиция ГЕРБ-СДС лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов  излезе с позицията, че ще бъдат поканени за преговори всички партии, избрани от българския народ. Изненадващо покана да участва в процеса  по съставяне на редовен кабинет бе отправена и към президента Румен Радев. В допълнение Борисов оповести: ,,Ще стана депутат, ще водя лично преговорите за правителството, за да знам кой накрая носи отговорност“. Но пред тази смела заявка се задават редица изпитания. Още преди от ГЕРБ да излязат с позиция Продължаваме промяната, част от втората по резултат от вота коалиция, съобщи, че е взела решение да не подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ.

Снимка: БГНЕС/Марин каравелов

На фона на тези бързо изменящи се събития пред държавата стоят належащи въпроси, на които трябва да бъде намерено решение с или без редовно правителство. Поради тази причина при липса на такова до края на месец април служебната власт взе решението, че ще поеме отговорността за внасяне на проектобюджет.

Към момента Министерството на финансите подготвя проект на закона за държавния бюджет за 2023 година, който Министерски съвет трябва да внесе в Народното събрание. Премиерът Донев уверява, че „след конституирането на 49-ото Народно събрание ще внесем на вниманието на народните представители редица ключови законопроекти, свързани с овладяването на финансовите, социално-икономическите проблеми на хората“. Част от тях са законопроектите, от които зависят реформите, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост.

На редовното правителствено заседание премиерът отчете, че след 8 месеца на управление от служебно правителство „държавата не се управлява със знаци, тълкувания и предположения, а с решения, понякога трудни, и с поемане на отговорност за тях“.

Снимка: БГНЕС/Божидар Стоилов

Защо ни е важно?

Наличието на служебно правителство е ясен индикатор за нестабилност в политическата действителност. Основна негова черта е, че то служи като временно средство в случаите, когато парламентът не може да формира мнозинство. Единствената му конституционно подразбрана мисия е подготовката на следващите избори, което предопределя и краткия период на неговото съществуване. Парадоксално на това обаче през изминалите месеци служебните кабинети иззеха обществената роля на редовните и успяха да дадат относително чувство на сигурност. Съставяни от един човек, в случая от президента Радев, те следваха една линия на поведение и на действие, което принципно се очаква от нормално съществуващите кабинети в парламентарните демокрации.

В тежката финансова среда, в която България се намира, е необходимо да бъде приет актуален бюджет. Предстои да бъдат усвоени средства по европейски програми, както и по Плана за възстановяване и устойчивост, от който зависят доходите на хиляди българи през следващата година. Въпреки закъснението, с което парите по Плана ще дойдат, анализаторите твърдят, че няма да се стигне до фалит.

Приемането на новия бюджет е определящ фактор за правилното функциониране на държавата, а оттам и за живота на всеки български гражданин. За да не се губи изцяло вярата във властта и държавността, е важно този път поставеният срок да бъде спазен и поне в едно отношение да бъде въведен ред.

Така ще има по-дългосрочна, по-предвидима представа за бъдещето. Вече дори не е от значение до кога ще се проточат преговорите за съставяне на правителство, стига Министерски съвет да успее да внесе законопроекта в НС.

Актуализираният бюджет ще даде възможност на държавния апарат да заработи отново, с което ще се осигури и способност за въвеждане на нови мерки, които да стабилизират държавата, докато бъде постигната окончателна яснота по какъв начин ще се развива управлението на България  в близките няколко месеца.

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 08:26, 10 апр 23

Май правителство пак няма да имаме, дано поне с бюджет да се сдобием

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама