Култура срещу култура

06:49, 19 апр 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Предстои Национален фонд ,,Култура“ да осъди дружества, финансирани от него. В официално изявление се посочва, че дела за неизпълнение на сключените договори ще бъдат заведени срещу три културни организации.

Обвиняеми са ЛГТБИ организацията „Сингъл степ“, „Уан модърн“ ЕООД и „36 маймуни“. НФК иска те да върнат отпуснатите им суми по проектно финансиране, но причини за това не се посочват.

Подкрепата за „Сингъл степ“ възлиза на 77 046 лева, от които 6,5% се предвиждат за драг шоу. Искът на НФК идва няколко седмици след като от Министерството на културата назначават проверка на събитие на организацията, организирано със средствата, отпуснати от фонда. Концепцията му е била свързана с шоу с драг кралици, провеждащо се под формата на бинго.

Източник: БГНЕС/Марин Каравелов

Представянето на програмата на събитието в социалните мрежи предизвика полюсни реакции. Сред тях обаче се откроява  една – тази на лидера на БСП Корнелия Нинова. По време на предизборната си кампания тя използва публикацията за събитието, за да илюстрира възгледите си спрямо т.нар. ,,джендър идеология“ и вредата, която тя нанася на българските семейни ценности. Около този въпрос се формира и искането на партията за организиране на национален референдум.

Управителят на „Сингъл степ“ Иван Димов определя този вид действия  като употреба за предизборни цели. Той пояснява, че провеждането на това и на 14 подобни събития е само част от инициативите, за които е отпуснато финансиране от фонда. Оказва се, че това е следствие от  кандидатстване по програмата за възстановяване и развитие на частни културни институции.

Делото, което НФК завежда срещу „36 маймуни“ е за възстановяване на две суми – 87 890 и 94 195 лева. Но към момента организацията посочва, че не е получила съдебен иск и че няма установени административни нарушения. За случващото се директорът на фонда Сава Драгунчев отбелязва единствено, че организацията не е посочила, че е получила подкрепа от НФК в няколко публикации за свои събития.

Конкретна причина не е изтъкната и за завеждането на иск срещу третата организация.  

От решението, което е взето след извършването на „надлежна проверка по целесъобразността и законосъобразността на разходването на публични средства“ не става ясно какви всъщност са резултатите от нея.

Защо ни е важно?

Парадокс в случая е, че точно институцията, която е предопределена да подпомага различни културни дейности, се превръща в причина това разнообразие да бъде ограничено. 

Културният сектор беше един от най-засегнатите от антикризисните мерки във връзка COVID-19, но все още липсва актуално проучване на ефектите, които оказа пандемията върху процеса по подпомагане на културата.

Разнообразието на организации в сектора предопределя и разнообразието на техните потребности. Цел на програмата за възстановяване и развитие на частни културни организации е подкрепата на проекти, които допринасят за цялостното развитие на културната среда, във всички нейни аспекти.

Липсата на основателни причини за повдигането на съдебен иск поражда съмнения в истинността на основанията за този акт. Кандидатстването по тази програма изисква всяка организация да отговаря на определени критерии и съответно да премине през проверка, за да бъде одобрена за финансиране.

Максималната сума, която може да бъде отпусната, достига до 100 хил. лева.

От значение е и фактът, че политическа партия взима отношение по дейността на една от засегнатите организации по време на своята предизборна кампания. Това неизбежно води до пораждането на предварителна обществена нагласа по казуса и изкривява посланието на творците.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 08:58, 19 апр 23

Разбирането на този вид изкуство все още е противоречиво, но в случая отношението на държавата е лицемерно. Не може да се скрие и усещането за намесата на БСП

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама