Операция SpecTor

07:37, 09 май 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

След провеждането на съвместна операция между 9 страни Европол оповести затварянето на пазар за наркотици в „тъмната мрежа“ (бел. авт. Dark web), наречен ,,Monopoly Market“, и конфискуването на над 53 милиона долара в брой, както и на виртуални валути от 288 заподозрени.

Правоприлагащата агенция на ЕС информира, че допълнително са били иззети 850 килограма наркотици и 117 огнестрелни оръжия. Наркотиците включват: 258 кг амфетамини, 43 кг кокаин, 43 кг MDMA и над 10 кг хапчета LSD и екстази.

В операцията, носеща името ,,SpecTor“, участие взимат силите за сигурност на Австрия, Франция, Германия, Холандия и Полша, както и тези на Великобритания, Швейцария, Бразилия и САЩ. Най-много арести биват извършени в САЩ (153).

Снимка: PIXABAY/torstensimon

Източници на Европол посочват, че разследванията за идентифициране и на други хора, стоящи зад акаунти в „тъмната мрежа“, все още продължават. Това означава, че хиляди клиенти по целия свят впоследствие също ще бъдат изложени на риск от съдебно преследване.

Основи на операцията полагат доказателства, първоначално предоставени от Германия през месец декември 2021 година. Те разкриват съществуването на престъпната структура на пазара. Миналата година, през април, германските и американските власти прекратиха дейността на ,,Hydra“, руски пазар в „тъмната мрежа“, считан за един от най-доходоносните с приходи от 1,23 милиарда евро.

Dark web формира малка част от т.нар. дълбока мрежа, която представлява тази част от уеб пространството, която не е индексирана от търсещи машини. Приложенията ѝ са свързани с предаването на неетична, нелегална или компрометираща информация за определена фирма или личност, както и с продажба на нелегални стоки в т.нар. ,,darknet markets“. Те често изпълняват ролята на посредници за осъществяването на трансакции, свързани с наркотици, софтуерни разработки, оръжия и други нелегални стоки.

Според Министерството на правосъдието на САЩ операцията ,,SpecTor“ е ,,безпрецедентна“ акция, осъществена от консорциум от американски и международни правоприлагащи органи срещу пазарите на наркотици и на незаконни крипто трансакции в „тъмната мрежа“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Martin Divisek

Защо ни е важно?

Успешното организиране и реализиране на операция от правоприлагащите органи на три континента е показателно за това, че е възможно да се постигне ефективно сътрудничество, когато страните имат достатъчно силен общ интерес. С настоящите действия се демонстрира и добрият обмен на информация, който Европейската полицейска служба успява да поддържа, развива и координира със своите чуждестранни партньори.

,,SpecTor“ изпраща силно послание към престъпниците в „тъмната мрежа“, че постепенно международните системи за сигурност успяват да догонят техните темпове на технологично развитие и вече разполагат с достатъчно средства и способности, за да идентифицират  и  задържат отговорните за незаконните деяния.

Независимо дали са престъпни банди, частни лица или национални държави киберпрестъпниците се възползват от слабостите за достъп до системите в уеб пространството. Както може да се наблюдава в случая на Украйна, устойчивостта срещу цифровите атаки на Русия се превръща в решаваща част от системата за отбрана на съвременната държава. Водещи политически фигури все повече отдават значение на ролята на този сектор за сигурността и предоставят необходимото финансиране и ресурси, за да бъде подсигурена държавната защита.

Успоредно с това неизбежното продължаване на процеса на дигитализация на държавните институции увеличава опасността от кибер атаки, което поставя органите, отговарящи за киберсигурността, в центъра на цялостната стратегия за управление на риска на всяка една развиваща се страна.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Sasha Steinbach

Характерно за подхода на Европа към киберсигурността е, че тя често я разглежда като въпрос, свързан с националната сигурност. Към момента в ЕС акцент се поставя върху защитата на неприкосновеността на личния живот и предпазването от икономическата опасност. По тази причина настоящият случай ще послужи като изключително добър пример както за защитата на цифровия суверенитет на Съюза, така и за обслужването на интересите на международната сигурност.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Ясен 09:27, 09 май 23

Страхотен удар, браво! Тези среди имаха нужда от сътресение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама