Умирай трудно 2: Точка на пречупване

06:30, 29 май 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Екшънът продължава, а българският политически сюжет става все по-заплетен. Шумът от взрива на една крайпътна бомба все още отеква, а от смъртните заплахи се достига до един запомнящ се отказ за подаване на оставка.

Кризисната ситуация налага и завръщането на брифингите, практика позната ни от времената на COVID-19. Но докато тогава те имаха за цел да служат за навременното провеждане на комуникацията между държавата и народа, то днес пресконференциите нагледно илюстрират докъде се простира мащаба на войната между институциите, вече позната ни под името ,,Каскетът срещу Тиквата“.

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Както във всяка друга напрегната криминална поредица, и в тази, всеки символ намира своето значение – от червена вратовръзка на слончета до парченца бял лист на земята. Детайлите допринасят за изграждането на цялостната картина и за предаването на конкретно послание.

Искането на оставки продължава, а по случая с провокативния главен герой се намесва и Висшият съдебен съвет.

За трети пореден път институцията започва да работи по въпроса дали главният прокурор Иван Гешев е накърнил престижа на съдебната власт дотолкова, че да се наложи да бъде отстранен от поста си, с което да бъде предсрочно поставен край на седемгодишния му мандат.

По време на извънредно заседание с мнозинство се гласува допускането на искането на шестима членове от прокурорската колегия, които обвиняват Гешев в накърняване на престижа на съдебната власт. Повод за това този път са твърденията на заместника на главния прокурор Борислав Сарафов, че Гешев лично се е намесил в разследването на взрива до кортежа му на 1 май, като устно е разпоредил на мястото да бъде допуснат израелски експерт.

Снимка БГНЕС/Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

В хода на процеса на отправяне на обвинения срещу главния герой той  не се защитава по същество, а контраатакува, наблягайки  на правенето на изявления, в които доминират намеците и обвиненията към изпълнителната власт за това, че се опитва да постави на позицията му удобен главен прокурор.

Междувременно в борбата на всички  срещу един се присъединява дори Столичната регионална здравна инспекция, която извършва проверка във връзка с пушенето на пура на Иван Гешев по време на онлайн заседание на Висшия съдебен съвет, тъй като вероятно в този момент той се е намирал в кабинета си в Съдебната палата. Според Закона за здравето се забранява тютюнопушенето на закрити места.

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Защо ни е важно?

Всичко случило се от 1 май до момента провокира наблюдателите да си зададат въпроса дали Иван Гешев вече играе вабанк или има още скрити козове в ръкава?

Ставаме свидетели на типичното за една рушаща се система (последователното управление на правителствата на ГЕРБ). Изявите на главния прокурор Иван Гешев, появата на Алексей Петров след дълго мълчание, съобщаването за убийството на Красимир Каменов – Къро в Южна Африка, дали не са всъщност класическо разваляне на изграден синхрон, когато подсистемите в една система се опитват или започват да работят самостоятелно.   

Снимка БГНЕС/Зара Русева 

Доскоро поведението на Иван Гешев можеше да се определи и като изпращане на някакви сигнали, евентуално, че влиза в политиката.

Последните седмици и натрупалите се в тях събития започват да оформят едно усещане, че бързо ще трябва да се реформира не само съдебната система, която до момента осъществяваше избирателно или наказателно правосъдие.

Шокова ще бъде и промяната на политическата система в България.

Започналите процеси в много посоки изведнъж направиха сериозна заявка, че такава промяна този път наистина ще настъпи.

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:58, 29 май 23

Тъкмо си мислиш, че нещата са излязли от контрол , и се оказва, че може да бъде още по-зле

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама