Краят на новото начало

10:38, 07 юни 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

С цел прилагането на ответна мярка САЩ ограничават предоставянето на данни на Русия, изисквани съгласно договора  New START за контрол над ядрените оръжия. Вашингтон обосновава това действие с нарушенията, които първо Москва прави.

Държавният департамент на САЩ заявява, че спира да предоставя актуализирана информация за статуса и местоположението на своите ядрени ракети и ракети-носители, но ще продължи да уведомява, когато изстрелва междуконтинентални балистични ракети, както и такива, които изстрелва от подводници.

Вследствие на това руските инспекционни дейности на американска територия се преустановяват, както и издаването на визи на руски експерти. Съединените щати уведомяват Русия за контрамерките предварително и изразяват готовност за тяхната отмяна и цялостното прилагане на условията по договора, ако руската страна започне отново да го спазва.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ekaterina Shtukina

Към момента руският президент Владимир Путин не е обявил официално, че се оттегля от New START, въпреки че през месец февруари той заяви че Русия преустановява участието си в това, което се превръща в ключов стълб за установяване на американско-руски контрол върху ядрените оръжия.

Подписан през 2010 година от тогавашните президенти на двете държави ,Барак Обама, и Дмитрий Медведев, договорът New START има давност до 2026 година. При спазване на условията му той трябва да ограничава броя на стратегическите ядрени бойни глави, като на САЩ и Русия се позволява да разположат до 1550 стратегически ядрени бойни глави и до 700 наземни и подводни ракети и бомбардировачи.

Освен това споразумението предвижда мащабни инспекции на място от Русия и САЩ за проверка на съответствието. През 2020 година обаче проверките биват спрени поради пандемията от COVID-19. През месец ноември 2022 година се провеждат дискусии за подновяване на инспекциите, но Русия внезапно решава да ги прекрати, позовавайки се на подкрепата, която САЩ предоставят на Украйна след или след началото на войната.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Pavel Byrkin

През март обаче Путин настоява, че Русия не се е оттеглила изцяло от пакта. Руското външно министерство също казва, че ще продължи да уведомява САЩ за планираните си изстрели на балистични ракети – ключов елемент от договореностите между двете държави.

Защо ни е важно?

Известията за статуса и разположението на ядрените оръжия са значим елемент от ядрената стратегическа стабилност на една държава. По тази причина спазването на условията на договора позволява на Русия и САЩ да тълкуват правилно ходовете на другия.

Заедно двете държави разполагат с около 90% от цялото количество ядрени бойни глави в света, което е повече от достатъчно за унищожаването на планетата, и то няколко пъти.

Изявлението на Путин, че Русия ще спре участието си в договора „Нов СТАРТ“, се превръща в част от поредицата зловещи декларации, в които той изтъква своя ядрен арсенал. В краткосрочен план това съобщение има повече символично предназначение, отколкото същност.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Gavriil Grigorov 

Но символиката този път се оказва важна.

Това е последният останал договор, който упражнява контрол върху употребата на ядрени оръжия между Съединените щати и Русия. В дългосрочен план настъпилото влошаване на отношенията на двете държави, спрямо тяхното споразумение, предоставя както мотив, така и възможност за отприщването на ядрена надпревара, която все още никой не е подготвен дори да си представи.

Потенциалът за ядрена ескалация нараства предвид влошаването на ситуацията в Украйна за Русия. Колкото по-отчаяни стават руснаците, толкова по-склонни ще бъдат да прибегнат до използването на ядрено оръжие.

Остава въпросът дали все още руските лидери разглеждат залозите в Украйна като достатъчно жизненоважни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама