Европа - убежището с по-строги правила

13:29, 13 юни 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Със споразумение между 27-те държави членки ЕС започва предприемането на първите си стъпки по план за въвеждане на по-строги политики за предоставяне на убежище, както и по отношение на миграцията в целия блок.

Така съюзът предвижда постигането на ,,добър баланс“ на отговорност и солидарност към търсещите убежище.

Споразумението идва след напрегнати преговори, в които страни като Италия, Австрия и Холандия заявяват, че създаването на подобно компромисно решение не е достатъчно добра мярка. Полша и Унгария категорично гласуват против решението, а България, Малта, Литва и Словакия се въздържат.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Julien Warnand

По време на преговорите Германия изразява силна позиция в защита на семействата с деца и непридружените непълнолетни, с цел те да бъдат освободени от ефекта на по-строгите гранични процедури. Но в крайна сметка се оказва, че  желанието на Берлин най-вероятно няма да бъде удовлетворено.

Сред нововъведенията се предвижда и създаването на условие, при което страните, които не желаят да приемат търсещи убежище, ще трябва да отпускат финансова помощ до 20 000 евро на мигрант, посредством фонд, който ще се управлява от Брюксел.

Съгласно компромис, постигнат в последния момент, се достига до решението държавите членки, а не ЕС като цяло, да определят коя страна е ,,безопасна“ за мигрантите, отхвърлени на основание, че не отговарят на условията за предоставяне на убежище.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Julien Warnand

На фона на това Европейската комисия приветства напредъка, който се постига през последните 3 месеца след стартирането на пилотните проекти, в България и Румъния, в областта на убежището, връщането, управлението на границите и международното сътрудничество.

Страната ни предприема определени стъпки, с помощта на Комисията, за да подобри прилагането на ускорените процедури за предоставянето на убежище  и тези за връщане. България засилва и сътрудничеството си с Агенцията на Европейския съюз в областта на убежището (EUAA).

За цялостното реализиране на тези пилотни проекти Комисията предоставя на България и Румъния нова финансова подкрепа.  Предвижда се България да получи 45 млн. евро, а Румъния – 10,8 евро. Предоставените средства трябва да бъдат добавени към националните програми в рамките на Инструмента за финансова подкрепа за управлението на границите и визовата политика, която се явява част от Фонда за интегрирано управление на границите.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Vassil Donev

Защо ни е важно?

Убежище се предоставя не само на бягащите от война, но и на тези, които са подложени на преследване. Въпреки че до момента режимите за предоставянето на убежище се различават значително в ЕС, общото помежду им е способността за ограничаване на правата на кандидатите в продължение на месеци, дори години, докато молбите им все още  се оценяват.

Когато става въпрос за политиката на ЕС  в областта на убежището и миграцията, географията оказва ключово влияние върху провеждането на дебата. По-голяма част от пристигащите на континента трябва да преминат през държавите на предна линия като Италия, Гърция и Малта. Едновременно с това споделената граница означава, че няма безопасна страна по пътя на бежанците.

В настоящата ситуация институциите на ЕС правят пореден опит за намиране на баланс, поддържайки правото на държавите членки да контролират своите граници, като същевременно се опитват да наложат граничното правоприлагане да се извършва в съответствие със задълженията, произтичащи от международното хуманитарно право и международното право за правата  на човека и по-специално забраната за връщане.

Засиленото внимание към геополитическите ефекти от руското нахлуване в Украйна създава предпоставка за опасно отклонение от посоката на провежданата досега миграционна политика. За да посрещне предизвикателствата си, ЕС трябва да постигне увеличаване на ефективността от стратегическия подход.  В това напрегнато положение вече съществуващите рамки за диалог се превръщат в  предимство за ЕС, който се стреми към постигането на достатъчно гъвкави механизми, които да отговарят на променящите се приоритети и да улесняват споделянето на информация, капацитет и иновации. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Hoslet

Чрез приемането на постоянен ангажимент от всяка страна членка, това може да доведе до създаването на общ подходи в крайна сметка до общ политически консенсус относно противопоставянето на безопасността на съюза на правата на мигрантите.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама