Умирай трудно 3: Офанзивата

06:55, 15 юни 23 / Защо ни е важно Шрифт:

С мотив ,,уронване престижа на съдебната власт“ се стигна до безпрецедентното за историята на  българската съдебна система решение - предсрочно отстраняване на главния прокурор.

На 12 юни 2023г. в края на няколко заседания, с обща продължителност от над 30 часа, пленумът на Висшия съдебен съвет постига съгласие, с 16 гласа ,,за“ и 4 ,,против“, за предприемане на мярката по отстраняване на Иван Гешев.

Снимка: БГНЕС/Люба Филипова

Докато няма указ на президента, Гешев все още продължава да бъде главен прокурор с правомощията на такъв, макар че от началото на май той е в почти постоянен отпуск или командировки.

Преди решението на ВСС, Иван Гешев многократно отправи предупреждения, че в ролята си на главен прокурор ще участва в изслушване, на 13 юни, в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи  в Европейския парламент. Датата, символично съвпада с рождения ден на Бойко Борисов.

Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

Отивайки с намерение да направи важни разкрития за корупцията по високите етажи на властта, Иван Гешев излезе от Европарламента посърнал след 15-минутното изслушване.

Въпреки очакванията за излагане на допълнително факти за ,,Барселонагейт“, пред висшия европейски орган Гешев разви тезата, че уволнението му се дължи на заканата да арестува руския президент Владимир Путин при евентуална визита в България.

А пред група български кореспонденти в Страсбург Гешев заяви: ,, Каквото имам да кажа, ще го кажа в България.

Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Изслушването бе свикано от Мониторинговата група за демокрация. Предполагаше се евродепутатите да бъдат запознати с промените в Закона за съдебната власт, както и с внезапното развитие по дела, които Европейският парламент наблюдава от години. В дневен ред стоеше и изтеклият запис от заседанието на ръководството на ПП.

Защо ни е важно?

От взрива до освобождаването на Гешев бурята в съдебната и политическата система не стихва., нанасяйки повече поражения отколкото можеше да си представим преди месец.

В случая с отстраняването на главния прокурор водещ е политическият  интерес, а силата на правото остава като  претекст, в опит за разрешаване на поредната криза. Отсвирен от тези, които го назначиха, поведението на Гешев в Европарламента за пореден път доказа, че със възлагането на поста на човек като него е допусната голяма грешка.

Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Сега на ход е президентът.  Макар че пред Радев няма конкретен срок за издаване на указа освобождаващ главния прокурор. А от изказванията на близки до президента хора, може да се съди, че е възможно това решение да се забави.

Въпреки евентуалното забавяне Иван Гешев ще продължи да бъде активен. Ако не в съдебната власт, то в медийното пространство. Поне докато окончателната му присъда не бъде подписана и подпечатана.

Снимка: БГНЕС/Люба Филипова

Междувременно ще бъде интересно да проследим действията на ВСС - ще стартира ли процедура за избор на нов главен прокурор или ще посочи временно изпълняващ длъжността. От това ще зависят и процесите вътре в НС, рефлектирайки върху дългоочакваната конституционна реформа.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:26, 15 юни 23

Жалки нещастници!Единствения проблем на България да тиквата,каскета ,шиши и Кирчо.Ако тези изчезнат всичките им останали страхливи подлоги ще се изпокрият и ще мирясаме най-после.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама