Епилогът на “Партигейт“

10:49, 16 юни 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Скандалът се разрази във Великобритания, когато през 2021г. в медиите започнаха да се появяват съобщения за многобройни събирания в правителствени сгради, по време на строги правила за социално дистанциране, въведени от правителството на Борис Джонсън.

Две години по-късно стана ясно, че бившият премиер умишлено е подвеждал парламента. В доклад по този повод, от Даунинг Стрийт се посочва, че Борис Джонсън е заблуждавал Камарата на представителите относно целта на сбирките, като по този начин е проявил неуважение.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Andy Rain

Докладът също така упреква Джонсън за атаките му срещу безпристрастността на комисията.

Дисциплинарният орган на законодателите установява, че действията на Джонсън представляват сериозно нарушение, което решават да накажат с 90-дневно отстраняване от парламента. Но след като разбира констатацията на комисията, обвиняемият сам обявява, че се оттегля от позицията си на член на парламента.

Бившият премиер настоява, че не е излъгал умишлено и заклеймява доклада като ,,лов на вещици“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Andy Rain

Въпреки това сагата все още не е приключила. На британския парламент предстои гласуване на констатациите от доклада, което със сигурност ще провокира противопоставяне на поддръжниците на Джонсън с тези на настоящия премиер Риши Сунак.

Освен, че е първият премиер, който някога е глобяван от полицията, докато е бил на поста си, управлението на Борис Джонсън през цялото време е съпътствано от скандали, вариращи от финансови нередности до обвинения към членове на екипа му за сексуални посегателства. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Andy Rain

В края на мандата му популярността на бившия премиер рязко спада, както сред британската общественост, така и сред собствените му депутати. А единственото, с което продължава да се отличава днес е словесната война, която  води с настоящия премиер Сунак.

Защо ни е важно?

Напускането на Камарата на представителите не означава непременно, че Джонсън ще спре да всява хаос и в настоящето управление на Великобритания.

Той и неговите съюзници все още държат Риши Сунак отговорен за политическия крах на своя предшественик. Борис Джонсън винаги е бил влиятелна фигура сред избирателите на консерваторите, независимо дали е в парламента или извън него. Перспективата Джонсън да окаже влияние на избирателите, от които Сунак се нуждае, за да спечели следващите избори, без съмнение ще предизвика допълнително безпокойство на Даунинг Стрийт.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Andy Rain

Въпреки последиците от Partygate, решението Джонсън да бъде наказан, няма да промени по никакъв начин политическото му бъдеще.

Бившият премиер винаги е бил ефективна политическа фигура, защото поддръжниците му са се вслушвали в неговите думи. При евентуално завръщане към медийната кариера, било с рубрика или телевизионно предаване, Джонсън би могъл да определя политическия дневен ред толкова ефективно, колкото и бидейки член на парламента.

Самият факт, че въпреки скандалите, а и може би точно заради тях, винаги ще има групи, които го подкрепят, означава, че никога не може да се изключи сценарият, в който Джонсън се завръща на предната линия на политиката.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Jessica Taylor

Но отвъд това остава горчилката от проявеното от бившия премиер неуважение, което в действителност е към всички онези хора, които по време на пандемията губят близките си, не успяват да присъстват на погребенията им или просто пропускат други ключови семейни събирания.

Значението на Partygate е съществено за британското общество, защото то се простира отвъд поведението на Борис Джонсън по време на пандемията. Разкритията за партийната култура на правителството му се противопоставят на един от централните митове за политическия образ консерваторите. Защото провежданата политика по време на пандемията беше скъпа, но неефективна.

А това е в разрез с идеологията на Маргарет Тачър.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Andy Rain

Независимо дали нарушенията на Джонсън се считат за сериозни, умишлени или не, те са доказателство за това, че без отчетност липсва и контрол, който да пречи на и без това свръхмогъщата изпълнителна власт да придобива още повече от нея.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Andy Rain

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама