Най-високото знаме в ЕС

07:20, 22 юни 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Първата копка за издигане на 111-метров пилон ,,Рожен“ в Родопите поставя началото на нов обществен дебат. Някои приветстват идеята за пилона, други се тревожат за екологичните последици, а трети определят проекта като измама.

Инициатор на каузата е Фондация ,,Наследство в бъдещето“, с председател Симеон Караколев, който е съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Проектът предвижда построяването на най-високия пилон в ЕС, който да развее българския национален флаг. Инициаторите подчертават патриотизма на делото си и предназначението му за насърчаване и съхраняване на българската култура.

Самият проект попада под патронажа на президента Румен Радев.

Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Това, което провокира обществения дебат през последните дни е сериозният проблем с отчетността на финансирането. Липсва яснота за това колко средства всъщност са необходими, каква част от даренията вече са оползотворени и откъде идват настоящите приходи за осъществяване на проекта. Симеон Караколев цитира сумата от 1 млн. лв., но все още липсва информация за начина, по който тя е изчислена.

От малкото известна информация обаче се разбира, че най-голям дял до момента имат даренията на държавните горски предприятия – 120 000 лв. Средства постъпват и от Държавното предприятие ,,Ръководство на въздушното движение“, Пристанище Бургас,  Националната компания ,,Железопътна инфраструктура“, както и от почти фалиралата БДЖ.

Земята, на която се строи съоръжението е частна и има  статут на земеделска площ. През месец април 2023 г. Областна комисия ,,Земеделие и гори“ - Смолян, разрешава временното използване на 196 кв.м за нуждите на земеделската фондация за поставяне на ,,временен преместваем обект“,  до 6 април 2026г.  По думите на Караколев обаче се разбира, че след тази дата пилона няма да бъде премахнат, въпреки временния си статут.

Защо ни е важно?

Инициаторите на проекта определят идеята си като патриотизъм, но липсата на информация за начина, по който ще бъде реализиран предизвиква съмнение за нередности.

Първият знак за е липсата на отчетност на даренията, независимо дали те са парични или под формата на материали и услуги. Вторият сигнал е неспазването на законовите процедури при построяване на пилона. Обектът трябва да бъде временен,  но по думите на председателя на фондацията, може да остане за години напред.

Снимка: БГНЕС/Марин Каравелов

Впечатление прави и самият Симеон Караколев - притежател на странна поредица от запорирани фирми.

Липсата на отговори обаче поражда още въпроси. Построяването на конструкция върху земя със статут на ливада не би трябвало да бъде възможно, ако не бъде променен статутът й. Законът позволява върху ливади да се строят само преместваеми обекти, а за този пилон, с тегло от около 100 тона, се предвижда да остане на мястото си за неопределен срок.

По план този пилон трябва да е най-високият в Европейския съюз. Идеята е патриотична, но в името но чий патриотизъм ще се стърчат въпросните 111 метра? Това на президента, под чиито патронаж е инициативата, в името на интереса на нечий частен бизнес или в името на всички, на които българският трибагреник принадлежи?

 

 

 

 

 

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:55, 22 юни 23

Целия този цирк се разиграва единствено и само да се злепостави президента,много гнусно!!!И най - много пищят хора,които се хвалят,че видиш ли били граждани на света.Ми бъдете си,бе,никой не ви пречи ама първо бъдете българи,най-важна в момента е националната независимост и суверенитет във време на отричане и отменяне функциите на националните правителства и държави и заменянето им с един общ контрол някъде отвън.Като не ви харесва сложете си в дворовете знамена със снимката на Урсула или на Байдън и не злобейте.И най -лошото е,че тия ,които пищят не познават българската история,не могат да говорят правилен български език,а някои дори не знаят,че на 3март не е имало боеве на Шипка.......Както казва Джамбазки да живеят националните държави.......

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама