Чатботът и четенето на мисли

07:24, 28 юни 23 / Свят Шрифт:
София Бояджиева

Напоследък използването на изкуствен интелект намира все по-широко приложение: от Алекса на Амазон и Тесла автомобили до ЧатБот на OpenAI. ChatGPT или по-известен още като чатбот е прототип на изкуствен интелект и всеки потребител може да проведе с него разговор, подобен на този със събеседник човешко същество.

Но и много повече от това.

Източник: ЕПА/БГНЕС/Wu Hao

Софтуерът е мултифункционален и неговите способности се простират от писане на имейли, приказки, съчинения, поеми, текстове на песни, композиране на музика, създаване и пренаписване на компютърни програми до симулации на цели чат стаи, банкомати и игри на морски шах. Наистина впечатляващи възможности.

До последната - учени от Тексаския университет в Остин решават да поставят чатбота на изпитание, възлагайки му една по-сложна задача.

Четене на мисли.

Изследването се осъществява като се използва апарат за ядрено-магнитен резонанс, който следи и записва импулсите на мозъка в реално време. Участниците слушат аудио книги в продължение на 16 часа. През това време софтуерът-предшественик на чатбота, се е научил сам как да асоциира мозъчната активност на хората със слушания от тях текст. Според учените чатботът не е могъл да "прочете" напълно мислите на хората, защото целият процес е бил доста трудоемък за софтуера.

И все пак е успял да улови основното съдържание.

Източник: PIXABAY/JuliusH

Сравнението между текст, написан от софтуера и този прочетен от аудио книгата, показва употребата на различни думи, но съдържанието е остава близко по смисъл. В миналото подобни опити са били не чак толкова успешни. Неинвазивните устройства са успявали да дешифрират само отделни думи или картини, но не и цялостното естество на текста. Иначе казано, това безспорно е огромен пробив в сферата на изкуствения интелект.

Участниците в това изследване са го направили съзнателно - с желание, разбиране и съгласие за последиците от четенето на техните мисли. Съществува обаче опасност в бъдеще подобна неинвазивна технология да се прилага върху хора против волята им и без тяхно знание.

Забележителното в изследването на Тексаския университет е, че за първи път т.нар. четене на мисли се постига с лесно достъпна технология – ядрено-магнитен резонанс и чатбот. Това предполага, че подобни експерименти биха могли да се проведат в много и различни обстановки.

Източник: PIXABAY/jarmoluk

Засега процесът е дълъг и трудоемък.

Шестнайсет часа са много време, но това не означава, че бъдещите експерименти няма да преодолеят този фактор. Освен това с напредъка в развитието на технологиите на изкуствения интелект, четенето на мисли ще става все по-точно и не е изключено в определен момент чатботът изобщо да няма нужда от справка. Засега софтуерът разбира мислите на хората, защото знае съдържанието на аудио книгата предварително. С напредването на проучванията и технологичното усъвършенстване, мислите на хората може би ще могат да се разшифроват и без помощен текст.

За съжаление, развитието на технологиите е толкова бързо, че е много трудно да се предвидят възможни последствия от използването им, Четенето на мисли при хора, които не са информирани или не знаят за това, е не само нежелано, но и проблемно в юридически аспект. От правна гледна точка мислите на хората не се приемат за лични данни, но може би няма да е лошо, законите да се приспособят към развитието на техническата наука и то възможно по-скоро.

Човешкото право на свобода на словото вероятно ще се разглежда в по-широк аспект и ще включва и свободата на мисленето.

Джордж Оруел описва т.н. "мисловна престъпност" в романа си "1984", която представлява нарушение на закона само при наличието на революционни мисли и е преследвана от Полицията на мисълта. Дистопичната научна фантастика може и да не отразява визия на нашето бъдеще, но със сигурност кара човек да се замисли за последиците от развитието на технологиите, основани на изкуствен интелект.

Въпреки притеснителните опасения, свързани с разработването на тези технологии, те могат да бъдат насочени и към добри цели. Например при използването на изкуствения интелект, като връзка между човешкия мозък и компютрите, в сферата на медицинския имплант. След успешна мозъчна операция и инсталиране на специален чип, хора с физически заболявания или парализа ще могат да проговорят.

Погледнато от такъв ъгъл, ползата за човечеството би била огромна.

Източник: Wikipedia/1984/Cover artist/Michael Kennar

При възникването на всяка нова технология, светът се адаптира към нея с надежда, че развитието ѝ ще се употребява с добри цели. Няма как да се спре прогресът, макар и в някои страни да е потискан по политически причини. Човечеството върви напред и развитието му не може да бъде спряно.

Въпросът е технологиите да бъдат контролирани и коригирани навреме, за да не се окажем герои в романа на Джордж Оруел.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 18:56, 28 юни 23

Разбирам, че се нуждаем от тази технологии, но става все по-плашещо

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама