Умирай трудно 4: Възкресението

07:00, 07 юли 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Краят на едно мъчително преборване между институциите завърши с емоционално обръщение, адресирано към ,,братя и сестри българи“. С него освободеният от поста главен прокурор Иван Гешев обяви на България, че подава оставка като прокурор, и подсказа, че ще се включи в политиката. 

Гешев всъщност беше уволнен от позицията на главен прокурор. С указ на президента Румен Радев. През юни.  

Колаж: БГНЕС/архив

Той беше предложен за освобождаване от Пленума на ВСС, след като мнозинството от членовете му гласуваха, че е уронил престижа на съдебната власт с изказаното си, в което определя партиите в парламента като ,,политически боклук“.

Отстраняването от поста обаче се оказа едва началният етап от един нов политически план. По време на свое живо включване във Фейсбук Иван Гешев обяви, че оглавява ново патриотично движение ,,Справедливост за България“, чиито основни ценности ще бъдат ,,Бог, отечеството и семейството“.

Снимка: БГНЕС/Люба Филипова

Формацията ще се бори за ,,възстановяване на справедливостта, смазана от олигархичния модел в последните години“. Според Гешев България никога в най-новата си история не е била в толкова унизително положение. За това той обвинява управляващата върхушка и ,,сглобената“ коалиция. Противопоставя се и на ,,задкулисната диктатура на дребни брюкселски чиновници“.

Но, когато бившият главен прокурор се закани да отговори на всички въпроси, зададени във Фейсбук, неочакван токов удар прекъсна излъчването…

Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Защо ни е важно?

В добре подредените общества законът се спазва, защото това гарантира спокоен живот на гражданите. Овластяването на една фигура с прекалени правомощия нарушава този баланс и създава непредвидимост, която рано или късно води до хаос.

Последните събития показват, че Иван Гешев ще продължи да следва политическата линия, която и досега държеше, но в нова роля. Бившият магистрат често правеше изказвания, които в повечето случаи наподобяваха политическа реторика.

Сега обаче може да се наблюдава смяна в адресатите на посланията.

Снимка: БГНЕС/Люба Филипова

Намеренията на Гешев са поредната серия от сериала Политически проекти, които възникнаха през последните години.  Предсказуемо противопоставяне на корупционния модел на управление, възползване от популярността, натрупана по време на предходна позиция и придържане към консервативни идеали не представляват нищо ново на фона на останалите обещания в политическия ефир.

Но навлизайки в претъпканото политическо поле, Гешев ще трябва да се сблъска както със старите си опоненти, така и с бремето на престоя в прокуратурата.

Провалът му като Главен не представлява добра заявка за бъдещ политически проект. Самият факт, че беше освободен за уронване престижа на една от най-значимите институции в България не е добър показател за управленските му способности.

Снимка: БГНЕС/ПРБ

Шансовете му зависят главно от това каква ще бъде оценката на гражданите за неговата дейност и дали ще успее да подсигури ефективна (финансова) подкрепа, за да придвижи своя политически проект напред.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама