,,Наследството“ Северна Ирландия

07:40, 11 сеп 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Камарата на лордовете на парламента на Обединеното кралство започва преглед на поправките, направени в законопроекта, наричан ,,Смутните времена“. Става дума за Конфликта в Северна Ирландия.

Противоречивият законопроект, дълъг почти 100 страници, е представен за първи път през месец май 2022 г.  Документът насърчава създаването на независима комисия, която да се занимава с повече от 1000 неразкрити убийства.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Londonderry/United Kingdom

Той предвижда условна амнистия на обвинените в убийствата в замяна на сътрудничество с комисията в техните разследвания. Според правителството на Обединеното кралство предприетите мерки имат за цел ,,да се справят с наследството на Конфликтът в Северна Ирландия и да насърчат помирението“.

,,Смутните времена“ е кървав, продължил десетилетия сектантски конфликт в Северна Ирландия. Помежду си воюват протестантите юнионисти и католиците националисти. Първите искат регионът да остане част от Обединеното кралство, а вторите се борят Северна Ирландия да стане част от Република Ирландия.

През 1969 г. британската армия е изпратена да противодейства на въстанието и боевете продължават през 90-те години на миналия век, докато Белфасткото споразумение не поставя край на конфликта.

Снимка: ЕПА/БГНЕСAndy Rain

Политическата сделка, известна още като Споразумението от Разпети петък е подписано на 10 април 1998 г. Подписи слагат правителството на Великобритания, Република Ирландия и ключови политически партии в Северна Ирландия. Включително и Шин Фейн, политическо крило на временната ирландска републиканска армия (ИРА).

По време на конфликта са убити повече от 3500 души, а се смята, че над 40 000 са били ранени.

Защо ни е важно?

Опитът на правителството на Обединеното кралство да приеме законопроекта за ,,наследството“ на Северна Ирландия пренебрегва множество предупреждения, че това ще наруши международните задължения на Великобритания и ще изложи на риск правата на жертвите.

Въпреки това Обединеното кралство решава да продължи въвеждането на законопроекта, по начин, който не признава насилието в миналото на Северна Ирландия или не почита страданието на жертвите.

Наскоро публикуваните изменения оставят непокътнати фундаменталните проблеми на законопроекта, като схемата за условен имунитет например, която би довела до безнаказаност за много сериозни престъпления. Едностранното затваряне на пътищата към правосъдие за жертвите повдигат въпросителни около ефективността на новосъздадените правителствени органи за разследване. Под съмнение остават и стандартите за правата на човека.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Londonderry/United Kingdom

Но това ли наистина искат Обединеното кралство и ЕС? Още една криза в съседство? Нова конфликтна зона на една от най-отдалечените западни граници на Европа?

През изминалите години Брекзит открои значимостта на Северна Ирландия като ценна търговска зона, която все още свързва Обединеното кралство с Европейския съюз.

Промените в законопроекта на британското правителство, нарушават крехкия баланс в отношенията му с европейските партньори. Заедно с това провокират емоции, които все още не са утихнали.

Несправедливостта и липсата на съществени доказателства за престъпленията, извършени по време на ,,Смутните времена“ пробуждат едва притихналото разделение от близкото минало.

Възможността за възникване на нов конфликт се покачва неимоверно и на ЕС скоро може да му се наложи да се справя с още една гореща точка по границите си. Засега обаче правителството на Великобритания отказва да чуе предупрежденията идващи от всички посоки.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Tolga Akmen

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама