Френско-германският компромис в името на Европа

17:31, 10 окт 23 / Защо ни е важно Шрифт:

Олаф Шолц и Еманюел Макрон се събират за ,,стратегическо“ отстъпление в Хамбург. Германският канцлер приветства френския президент, за да обсъдят задълбочаването на френско-германските връзки с цел превръщането на Европа в ,,геополитическа, военна и технологична сила“.

Макрон пристига в Хамбург, където двамата политици първо разглеждат съоръжение на Airbus, който се възприема като част от успехите на френско-германските отношения.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Filip Singer

Според френският държавен глава сега е ,,по-важно от всякога“ двете нации, които мнозина традиционно възприемат като  двигател на Европа, ,,да създадат близост“, за да излязат с общи решения по належащите въпроси. Пред които са изправени и всички други страни от блока, между другото.

Франция и Германия!

Двете най-богати и влиятелни членки на ЕС, години наред са в противоречие по редица въпроси. От отбранителната стратегия на блока до реакцията им относно енергийната криза, отношенията с Китай и дори фискалната политика.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Gregor Fischer

Търканията между двете държави се ожесточават миналата година, след противопоставяне на двамата лидери по време на обсъждане на мерките покрай конфликта в Украйна.

Настоящата двудневна визита в северния пристанищен град Хамбург има за цел да постави отношенията между двете страни на нова основа. Макар че, точно в момента,  тази среща едва ли ще даде реален старт на конкретни политики.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Gregor Fischer

Защо ни е важно?

Дългогодишното напрежение между Франция и Германия постепенно доведе до  прекъсване на доверието между двете правителства. Всяка от страните се бореше за своите основни икономически интереси. Пък и визиите им за бъдещето на Европа доста се различаваха.

Концепцията на Еманюел Макрон за ,, стратегическа автономия“, която призовава Европа да не разчита на външни сили в сектори, които биха могли да ѝ дадат политическо и икономическо превъзходство, се сблъсква с историческата склонност на Германия към търсене на американско съдействие.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Gregor Fischer

Така че антагонизмът между френския президент и германския канцлер има своите корени и в противоположните им визии за света.

Добавяме към всичко това и наскорошното решението на Берлин да стартира системата за противовъздушна отбрана ,,Европейски небесен щит“. С американско и израелско оборудване, вместо с френско и италианско.

А сега, повече от всякога, напрежението между Франция и Германия придобива значение извън Париж и Берлин. Въпреки че всяка от 27-те страни-членки има право на глас, начело на инициативите на ЕС застават точно тези две страни.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Georg Wendt 

Нека не забравяме, че всички етапи на европейската интеграция, от еврото до свободното придвижване, разширяването или единния пазар, са резултат от френско-германски компромиси.

Въпреки личните си, до голяма степен нереализирани амбиции за Европа, Еманюел Макрон и Олаф Шолц все повече ще имат нужда един от друг. Единствено чрез сътрудничество двете страни ще успеят да подготвят блока за неизбежните предизвикателства, които ни очкват.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 18:24, 11 окт 23

Е късно е момчета,зад гърба ви Урсула продаде Европа на американците......потъвате.....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама