Лигата на младите гласоподаватели

16:31, 19 окт 23 / Блиц Шрифт:

,,Лигата на младите гласоподаватели“ се завърна, за да припомни, че участието във взимането на решения е важно, а активното такова – още по-важно. В рамките на двучасов дебат в Аулата на Софийския университет ,,Св. Климент Охридски“ петима от основните претенденти за кмет на столицата сблъскаха своите позициите за първи път.

Събитието бе организирано от Национален младежки форум, Студентски клуб на политолога и Студентска асоциация за изследване на международните отношения (САИМО). То предостави възможност на младежи и студенти да влязат в дискусия с претендентите за кмет на столицата.

Снимка: БГНЕС/Антония Георгиева

Участие взеха Антон Хекимян (ГЕРБ), Васил Терзиев (,,Продължаваме промяната – Демократична България“ и ,,Спаси София“), Деян Николов (,,Възраждане“), Ваня Григорова (,,БСП за България“) и Вили Лилков (,,Синя София“).

Съобразявайки се с темата на дебата, кандидатите наблегнаха на представянето на идеите си за мястото на младите хора в дневния ред на общините, както и на тези за развитието на младежките политики в Столицата.

Разбира се, като предполага един дебат, не липсваха провокатори и провокирани. Най-силни реакции сред публиката предизвикаха въпросите, които кандидатите сами можеха да отправят един към друг. А най-интересен и най-предизвикателен се оказа въпросът ,,За кой от опонентите си бихте гласували, ако не бяхте кандидат?“, зададен от публиката.

Източник: Лига на младите гласоподаватели

Макар и повечето кандидати да направиха опит максимално да избегнат конкретен отговор, все пак не липсваше и такъв.

,,Аз бих гласувал за господин Хекимян, защото искам да видя този нов стандарт, за който говори“ - заяви Васил Терзиев.

Деян Николов и Антон Хекимян решиха да заложат на принципа на малката партия, която не би имала шанса да управлява, както и на ,,мъдростта и опита“ на кандидата.

Макар и да е организирана от студенти, публичната дискусия ,,Лигата на младите гласоподаватели“ представи друг поглед върху това по какъв начин може да се провежда политическия диалог, особено в предизборна кампания.

Снимка: БГНЕС/Антония Георгиева

А обстоятелството, че три младежки организации обединяват сили, за да направят събитие, което до момента бе непостижимо дори за най-големите медии у нас, е силен аргумент против популярната теза за апатията на младите към политиката.

Този път младите показаха, че, когато политиката не е склонна да обърне поглед към тях, те са способни сами да потърсят и извоюват своето място в политическия процес.

Източник: Лига на младите гласоподаватели

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама