Продължаваме работата по изграждането и реновирането на спортните съоръжения в училища, зали и паркове

09:52, 22 окт 23 Шрифт:

Насърчаваме развитието на детско-юношеския и масовия спорт, като изграждаме нови спортни игрища, зали и физкултурни салони в училищата. Децата трябва да имат възможност да спортуват близо до домовете си - дава заявката си за грижа за здравето на различните възрастови групи кандидатът за кмет от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян.

Това е така, защото сред приоритетите в програмата му за управление на София през следващия мандат сериозно място заема подпомагането на спорта.

Хекимян гарантира, че с неговия избор за столичен кмет, работата по облагородяването на междублоковите пространства в кварталите ще продължи, за да могат да бъдат изградени там още детски и спортни площадки, както и фитнеси на открито. Модернизацията на спортните обекти и съоръжения прави възможен достъпът на младите софиянци и техните семейства до търсеното от тях здравословно физическо натоварване.

Снимка: БГНЕС/ГЕРБ

Защо това е важно?

Защото се говори постоянно, че българите сме болни, а децата ни са обездвижени и затлъстели. Колко родители обаче могат да си позволят да запишат малките на допълнителен и извънучилищен спорт, който освен, че е скъпа дейност, изисква и свободен възрастен на разположение, отговарящ за навременния и безопасен превоз на детето от точка А до точка Б из големия столичен град? 

Но ако дворовете на училищата и близките паркове и градинки предлагат подходящи условия за физическа активност, то тогава Общината се грижи не само за развитието на нови спортни таланти, но и за отглеждането на здрави деца. Затова в нашата програма сме заложили като акцент и изграждането на спортни зали и игрища. Тези инвестиции са инвестиции в здравето на децата - пояснява Хекимян и изрежда:

Изграждаме шест нови спортни зали в дворовете на 2 СУ в район „Витоша“, 51 СУ в квартал „Красно село", 55 училище в район „Студентски“, 56-то и 79-то училища в „Люлин“, 144 СУ в район „Младост.

Политическата коалиция, издигнала името му за кмет на столицата, продължава и програмата за основни ремонти на училищните спортни салони. В момента се приключва работата по спортния салон на 100 ОУ "Найден Геров" в Сердика, с което успешно се завършва програмата за осигуряване на физкултурни зали за всички общински училища в София.

Мотото „София – град на децата и младите хора“, заложено като приоритет в управленската програма на Антон Хекимян, не е просто празен набор от добре подредени думи. Доказано вече се обръща внимание върху разширяването на програмите за безплатни спортни занимания, предвидени за децата със специални потребности в общинските спортни обекти.

Например - завършват се четири нови спортни зали, чиято реализация е съвместно с различни федерации и клубове. 

  1. Нова многофункционална спортна зала в Слатина - с баскетболни игрища, игрища за скуош, волейбол, футбол, зали за други спортове и фитнес зала. Това се прави заедно със спортен клуб „БУБА баскетбол“.
  2. Нова многофункционална сграда за спортна гимнастика в Лозенец, съвместно със спортния клуб на гимнастика ни Йордан Йовчев.
  3. Възстановяване на стадиона в квартал Горубляне, който ще разполага с четири игрища за мини футбол, писта за лека атлетика и спортна площадка. Този проект е съвместно с Българската асоциация по мини футбол.
  4. Изграждане на нови спортни игрища за тенис на корт и футбол в Люлин. Работи се съвместно със Спортен клуб „Витоша спорт 2015“.

По темата “спорт и политика” е важно да се добави, че в програмата за управление на София съществено внимание се отделя и на масовия, и на спорта за високи постижения, на професионалния и на елитния. В тази връзка и съвместно с Националната спортна академия, тече и обновяването и освежаването на спортната база на Академията.

Подпомагат се също така основните ремонти и реконструкцията на стадионите на „Левски“ в парк „Герена“ и на ЦСКА в Борисовата градина.

Завършваме и скейтпарка в Северен парк. А на територията на Западен - изграждаме първите изобщо в България игрища за паркур и диск голф. Западният парк ще се превърне в площадка за републикански и световни купи, състезания и спортно-културни събития. Ще има изградено игрище за лакрос, бейзбол, крикет - завършва с ентусиазъм разказа си по работата върху изграждането на спортни игрища на открито Антон Хекимян.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама