Наследник и съперник на Ататюрк

21:00, 30 окт 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Турция чества своята 100-годишнина като република, но много от празненствата са отменени на фона на ескалиращия израелско-палестински конфликт.

Турският казус показва широкообхватните последици от кървавата война между Израел и Хамас, но също така поражда разделение в турското общество относно светското наследство на държавата, елементи от което президентът Реджеп Таип Ердоган се опитва да оспори.

Снимка: ЕПЕ/БГНЕС/Necati Savas 

В неделя Ердоган полага обичайния венец в мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк, почитания основател на Република Турция. Страната ни е в сигурни ръце, можете да почивате в мир - казва той.

Турция обаче намалява част от фанфарите, очаквани за събитието, което се случва веднъж на век. Тя не провежда официален държавен прием и отменя специалното телевизионно отразяване на планирани концерти и празненства, позовавайки се на: тревожната човешка трагедия в Газа.

Появата на президента Ердоган на пропалестински митинг в Истанбул предишния ден също частично засенчва стогодишнината. Там той обвинява Израел, че се държи като: военен престъпник, обвинявайки го за: клането в Газа.

Снимка: ЕПЕ/БГНЕС/Erdem Sahin

Ограничаването на честванията предизвиква вълнение сред част от гражданите, които смятат, че Ердоган умишлено се опитва да не отдаде необходимото на повода, в опит да подкопае светското наследство на Ататюрк в преследване на собствената си политическа визия.

Защо ни е важно?

Сто години след като Кемал Ататюрк провъзгласява Турция за република, страната се опитва да балансира между Изтока и Запада, докато президентът Ердоган прави всичко възможно, за да остави своя отпечатък върху съдбата ѝ, в ущърб на нейния знаменит основател.

Снимка: ЕПЕ/БГНЕС/Erdem Sahin

Ердоган и военният командир от Първата световна война Мустафа Кемал Ататюрк се превръщат в основополагащи фигури на съвременна Турция, като техните контрастиращи стилове и визии определят формата на обществото и мястото на страната в света.

Наричан ,,reis“ (вожд) от привържениците си, Ердоган сега е най-дълго управлявалият лидер на Турция. Той ръководи мащабната модернизация на страната, което поддържа популярността му, в по-бедните и по-религиозно консервативните провинции, от 2003 г. насам.

Означаващо ,,баща на всички турци“, фамилното име Ататюрк е дадено на Мустафа Кемал от турския парламент, след като фелдмаршалът прогонва чуждите армии и изгражда нова, светска република от руините на Османската империя.

Снимка: ЕПЕ/БГНЕС/Necati Savas

Сега Ердоган върви по тънката граница между отдаването на почит към човека, който е създал страната, и изграждането на собственото си наследство – такова, за което критиците се страхуват, че дърпа Турция обратно към нейното османско минало.

Чрез речите си той все по-ясно изгражда и представя визията си за нов ,,век на Турция“, който може да включва ревизия на конституцията, която да защитава правото на жените да стоят забулени на обществени места и определя брака като съюз между мъж и жена.

Снимка: ЕПЕ/БГНЕС/Turkish President Press Office Handout

Въпреки това Кемал Ататюрк все още е възприеман от множество слоеве на обществото като освободител, който едновременно с това е защитил турците от Първата световна война и е сложил край на религиозния консерватизъм на управлението на султаните.

По тази причина неговото трайно значение за турците е трудно за подценяване, което прави всеки опит на Ердоган да го засенчи особено опасен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама