Френска присъда за Башар Асад

20:55, 16 ное 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

След провеждането на криминално разследване на химическите атаки от 2013 г., които убиват повече от 1000 души, Франция издава международна заповед за арест на сирийския лидер Башар Асад и трима други сирийски граждани.

Това е първата международна заповед за арест, издадена на президента на Сирия.

Обвиненията касаят престъпления срещу човечеството и съучастие във военни престъпления. Поводът за тях е разследването на химическите атаки в град Дума в района на Източна Гута, до Дамаск, през 2013 г.

Тогава загиват повече от 1000 души.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Mohammed Badra

Казусът предизвиква правни действия и от други европейски правителства. Но в конкретния случай Франция претендира за международна юрисдикция над предполагаемите военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Делото срещу Асад и останалите обвинени е подкрепено от разкази на свидетели от първа ръка и от задълбочен анализ на сирийското военно командване.

Сирийското правителство, разбира се отхвърля обвиненията.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/SANA HANDOUT

През 2013 г. активисти публикуват любителски видеоклипове в YouTube, за които се твърди, че показват ефектите от атаката. На тях се виждат кадри на десетки трупове, много от които на деца. Други изображения показват деца в безсъзнание, хора с пяна от устата и лекари, които очевидно им дават кислород, за да им помогнат да дишат.

Сцените предизвикват отвращение и осъждане по целия свят.

Оттогава започва и активното разследване срещу Дамаск за поредицата от химически атаки по време на гражданската война в страната. По-късно в доклад на ООН се посочва, че има: … ясни доказателства за употреба на газа Зарин.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Mohammed Badra

Защо ни е важно?

Ходът на френските съдии е безпрецедентен за европейска страна. За първи път национален съд издава заповед за арест на действащ президент на друга държава по подозрение за военни престъпления.

Макар и шансовете Башар Асад реално да попадне във френски съд да са нищожни, клеймото от заповедта може да усложни неговите дипломатически и бизнес отношения. При положение, че те тъкмо се подобряват, след повече от десетилетие на глобална изолация.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/IRAN`S PRESIDENTIAL OFFICE HANDOUT

Конфликтът в Сирия продължава и няма надежда да приключи скоро.

Въпреки това президентът Асад бележи значителни дипломатически победи през последните месеци. Нормализирането на Асад и неговия режим набират скорост, особено на фона на останалите регионални конфликти.

От правна гледна точка решението на френския съд прилича повече на процедурен акт, тъй като същинското разследване на атаките от 2013 г. в град Дума все още продължава.

Въпреки това то е крайъгълен камък в борбата срещу безнаказаността на диктаторите.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Vladimir Gerdo

В този смисъл действията на Франция могат да бъдат разглеждани като положителна еволюция на съдебната практика, припознаваща тежкия характер на извършените престъпления срещу човечеството и демокрацията.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:42, 17 ное 23

Същия номер като измислените химически оръжия,които уж притежаваше Ирак за да ги нападнат американците .Много им се ще на някои да докопат и Башар Асад и да си върнат колониалните владения ама няма да стане.Фидел Кастро преживя близо 80опита за атентат на янките и го опазиха,а демокрация наложена с бомби и сила е бумеранг ,който рано или късно ще се върне......

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама