Иран в капана на собствената си самоувереност

09:00, 09 яну 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Години наред Иран оправдава военното си присъствие в Ирак и Сирия, определяйки го като стратегия за предпазване от терористичните групи.

Иранските официални лица често изтъкват пред собствения си народ и света, че воденето на директна борба с терористите в региона означава, че впоследствие няма да се наложи да воюват с тях у дома.

Но идва момент, в който това чувство за сигурност се оказва фалшиво.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Iranian Presidency Handout 

Две експлозии в мемориала на бившия висш генерал на Иран Касем Сюлеймани отнемат живота на повече от 100 души и раняват още 211, предизвиквайки страх в цялата страна. Наблюдатели определят случилото се като най-смъртоносната терористична атака от основаването на Ислямската република през 1979 г., когато загиват 88 души.

Отговорност поема смъртният враг на Иран, “Ислямска държава“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Abedin Taherkenareh 

Но дори след изявлението на терористичната група, иранските официални лица и близки до правителството експерти, настояват че виновникът е друг. Израел. Националната новинарска агенция “Tasnim“ съобщава, че ,,Израел е наредил на ИДИЛ да поеме отговорност за нападението“.

Иранският президент Ебраим Раиси, по време на възпоменателна церемония в памет на жертвите, заявява, че ще отмъсти, обвинявайки както Израел, така и Съединените щати.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Iranian Presidency Handout

Очаквано, случилото се моментално повдига широка обществена дискусия. Ирански политически фракции и мнозина в социалните платформи на страната питат защо и как, силите за сигурност не са предвидили заплахата и не са предприели предпазни мерки, предвид нарастващото напрежението в региона.

Защо ни е важно?

Терористичната атака, разтърсила хиляди иранци, се случва в ключов момент. Израелският премиер Бенямин Нетаняху го определя като ,,война на седем фронта“.  

Газа, окупираният Западен бряг, Ливан, Сирия, Ирак, Йемен и Иран.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Tasnim News Agency 

Продължителният конфликт между Израел и Хамас допринася за нарастване на напрежението и в другите страни в Близкия Изток. А експлозиите в Иран доказват, че множеството проблеми, които в продължение на десетилетия предизвикват въстания и конфликти, все още са неразрешени.

Даже се задълбочават.

В желанието си да се превърне в регионален хегемон, Иран винаги се е опитвал да избегне възникването на война. Дори в случаите, когато негови подставени лица директно са се сблъсквали със САЩ и Израел.

Тероризмът в Ислямската република обаче разкрива слабост, която държавата отдавна отказва да признае.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Iranian Presidency Handout

Бушуващите вътрешни социално-политически вълнения поставят управляващите в ситуация, в която не могат да си позволят да покажат слабост. Това би било възприето като потвърждение, че не са успели да предпазят собствения си народ. Затова властите избират да прехвърлят отговорността върху „удобни и разпознаваеми“ врагове.

Израел и САЩ, разбира се. Двете държави имат своите грехове, но е нелепо да бъдат обвинявани за грешки в управлението на Иран.

Действията на Ислямската република може и да оправдаят допускането смъртта на много невинни граждани. Но само за кратко.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Samiullah Popal

Липсата на отговорност към случващото се на регионално ниво застрашава Иран, както и останалите държави от Близкия Изток, от лавина подобни фатални грешки.

Като взрива в Афганистан от вчера, 07.01.2024, например...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама