Скандинавски ендшпил

17:25, 28 фев 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

След месеци протакане, правителството на Виктор Орбан разреши да се стигне до гласуване за присъединяване на Швеция към НАТО. Парламентът на Унгария одобри кандидатурата с огромно мнозинство.

Само шепа депутати гласуваха против.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Szilard Koszticsak

Процесът по разширяване на Алианса започна след като Швеция и Финландия решиха да прекратят дългогодишната си позиция на неутралитет. Годината бе 2022, само месеци след нахлуването на Русия в Украйна. Но докато Финландия успя сравнително бързо да се превърне в 31-ият член на военния съюз, кандидатурата на Швеция беше възпрепятствана от Турция и Унгария.

Въпреки че НАТО има политика на отворени врати, което означава, че всяка страна може да се присъедини, приемането на нови членове в съюза се случва единствено с единодушно съгласие.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Magnus Lejhall

След постигането на тази нелека задача шведският премиер определи събитието като ,,исторически ден“ и заяви в ,,Х“, че страната му е готова ,,да поеме своя дял от отговорността за сигурността на НАТО“.

,,Да бъдем член на НАТО заедно с друга държава означава, че сме готови да умрем един за друг“, казва още той. Но, за да се постигне подобна силна връзка, според него, „Съюзът трябва да постави стабилна основа, изградена от доверие и взаимно уважение“.

Защо ни е важно?

Зелената светлина за шведската кандидатура се случва в решаващ за войната в Украйна момент.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Szilard Koszticsak

Докато Русия постига нови успехи на бойното поле, в подкрепата на Запада за Киев се появяват все повече пукнатини. Едновременно с това изострянето на популистките настроения в Европа и Съединените щати продължава да предизвиква трусове в позициите на международните организации.

Одобрението за Швеция в НАТО, заедно с влизането на Финландия, е значителен тласък за военната мощ на Алианса в Балтийско море. Съюзът придобива стратегически важен достъп до най-значимия за руския енергиен износ транзитен пункт. Което ще ограничи доминацията на Москва в региона.  

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Filip Singer 

В продължение на много години т.нар. шведска неутралност се възприемаше повече като умение да се игнорират съседите, отколкото като добродетел или морално превъзходство. Но ситуацията в региона вече е съвсем различна и присъединяването на скандинавската страна към НАТО е акт на чиста проба прагматизъм.

За останалите членове на Алианса участието на Швеция ще бъде успокоение и ще създаде усещане за стабилност. Превенцията и възпирането на заплахата от изток ще бъдат много по-лесни.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Jonas Ekstroemer

Самата локация на Швеция ще я направи съществена част от всеки отбранителен план на НАТО. Тя може да послужи като транзитен сухопътен маршрут за военно подсилване както на Норвегия, така и на Финландия. Същевременно ще позволи на НАТО в голяма степен да поеме контрол над Балтийско море при евентуален конфликт с Русия.

Неслучайно генералният секретар Йенс Столтенберг приветства гласуването на унгарския парламент с думите: - Членството на Швеция в НАТО ще направи всички ни по-сигурни и по-силни.

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 12:18, 29 фев 24

Някакви жалки, отчаяни опити да се спре хода на историята,накрая гражданите ще платят за безумието на политиците си.Време е някой да спре безумната истерия,наречена Украйна,не може цял свят да се занимава с някакъв местен конфликт?!?След коронавирусната истерия дойде тази,абсолютно безмислена.Всяка държава да се погрижи за собствените си икономика,здравеопазване ,образование,а не с измислени истерии.Който не може да преглътне многополюсния свят да си пие хапчетата за депресия.

2 Швед 21:43, 08 мар 24

НАТО трябва да обкръжи фашистка Русия от всички страни- останаха Украйна, Армения и Грузия да се включат. Така ще може гнидата да се смачка, въпреки хвалбите ѝ за някакви безаналогови оръжия, които се видя колко струват.

3 Браво 21:44, 08 мар 24

Браво на шведите! Скоро и Украйна ще е в НАТО!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама