Когато Голиат се въздържи от среща с Давид

16:30, 27 мар 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Напрежението между САЩ и Израел се повишава. Вашингтон се въздържа от налагане на вето върху резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която призовава за прекратяване на огъня в Газа.

Решението на международната организация настоява за ,,незабавно и безусловно освобождаване на всички заложници“ и премахване на ,,всички бариери пред предоставянето на хуманитарна помощ“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Eduardu Munoz

То предизвиква умерени надежди, тъй като е предшествано от няколко неуспешни опита за налагане на подобни мерки, след атаките от 7 октомври.

От началото на конфликта САЩ използва правото си на вето, за да блокира три от резолюциите на Съвета за сигурност. Други два опита пък са били възпрепятствани от намесата на Русия и Китай.

Междувременно интензивните битки в Газа продължават и за Съединените щати става все по-трудно да поддържат твърдата си позиция в защита на Израел. Което провокира Бенямин Нетаняху да обвини Вашингтон, че е ,,изоставил“ предишната си политика.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Atef Safadi

Въпреки това американските власти оспорват твърдението на израелския премиер, като настояват, че настоящото им въздържане от вето не означава промяна в политиката.

,,Хамас“ приветства гласуването на Съвета за сигурност. Същевременно отбелязва, че ще се придържа към първоначалните си искания за цялостно прекратяване на огъня. Заедно с изтегляне на израелските войски от Газа и връщане на разселените палестинци от северната част на Ивицата.

Защо ни е важно?

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Michael Reynolds

Близкият Изток отдавна е стратегически приоритет за Съединените щати. Американските президенти винаги са демонстрирали нескрит апетит към енергийните ресурси в региона. ъзпирането на разпространението на руски и ирански интереси, както и противодействието на тероризма.

Но неправилната оценка на Вашингтон за мащаба на Израелския отговор в Газа и най-вече хуманитарната криза и количеството жертви, все повече отслабва американския авторитет сред международната общност.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Al Drago

Страната се намира в ситуация, в която трябва да балансира между подкрепата си за Израел и категоричния стремеж на ООН към постигане на сигурност в региона.

За да се закрепи по средата, без да понесе особени щети, администрацията на президента Байдън променя своя подход.

Замяната на последователно налагане на вето върху всякакви резолюции обвързани с Израел, с позицията на въздържал се е стратегически ход. Главната цел е отново да бъде спечелено доверието на ООН в политиката на САЩ.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Abir Sultan

Въпреки че действията на Вашингтон създават усещане за разкол в дългогодишните приятелски отношения с Тел Авив, последиците не засягат единствено двете страни.

Смяната в курса на Вашингтон създава почва за безпрецедентна промяна и в баланса на  международните и регионални съюзи.

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама