Жега

19:00, 10 апр 24 / Защо ни е важно Шрифт:

Най-висшият европейски съд по правата на човека обяви, че швейцарското правителство е нарушило правата на своите граждани, като не е направило достатъчно, за да спре изменението на климата.

Делото е заведено от група, наречена ,,KlimaSeniorinnen“ или Възрастни жени за климата. А съдът в Страсбург посочва, че Швейцария не е успяла да постигне целите си за намаляване на въглеродните емисии.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ronald Wittek

Швейцарското правителство контрира, че принципите за правата на човека не могат да се прилагат в случая с противодействие на климатичните изменения.

Но според висшия орган, управата на страната е, която трябва да предприеме незабавни действия за справяне с този казус. Защото решението на глобалния проблем е въпрос на политическа воля.

Жените от групата, които са на възраст около 64 години, казват, че здравето им е било изложено на риск по време на горещите вълни. Четири от тях имат сърдечни и респираторни заболявания. Те се изострили значително в периода на горещите дни.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ronald Wittek

Останалите членове на ,,KlimaSeniorrnnen“ казват, че се борят с умора, замаяност и други симптоми поради екстремната жега.

Съгласно ангажимента, който поема към климатичните промени, Швейцария е трябвало да намали своите емисии от парникови газове с 20% до 2020 г. Но досега страната е успяла да ги ограничи едва с 11%.

Защо ни е важно?

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ronald Wittek

Това е първият път, в който международен съд потвърждава ясно, че климатичната криза може да засегне човешките права. Въпреки че решението е правно обвързващо, правителството на държавата носи крайната отговорност за неговото спазване.

Пред лицето на бързо променящия се климат и надвисналата заплаха от екологична катастрофа, въпросът за отговорността на правителствата е по-важен от всякога. От екстремните метеорологични явления до покачване на морското равнище – казусът не касае близкото бъдеще.

Неговото въздействие вече е тук и сега.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ronald Wittek

Подписвайки Парижкото споразумение през 2015 г., страните, сред които попада и Швейцария, поеха ангажимент да прилагат мерки за намаляване на парниковите емисии, повишаване устойчивостта на въздействие на климата и подкрепа на устойчиво обществено развитие.

Ефективността на тези ангажименти обаче зависи пряко от действията, които отделните правителства предприемат. И точно това е същината на проблема.

Виола Амерд, Президент на Швейцарската конфедерация  

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Laurent Gillieron

Наистина ли правителствата на държавите трябва да носят отговорност за постигане на заложените цели?

Отговорът недвусмислено е да. Защото само те имат възможност да задействат реални мерки и контрол над тяхното изпълнение.

 

                                                                                                                                                                                                                                                       

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама