Кодексът на мълчанието

08:35, 20 апр 24 / Свят Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Страховитата италианска мафия! От Ал Капоне до Сопрано, образът на мафиотите привлича вниманието като магнит. От реалния живот, до художествената измислица на големия екран или в книгите.

Разказите за италианската престъпност често предизвикват романтично-приключенски вълнения сред хората по целия свят. За Холивуд може да си е бизнес, но за самите италианци това не са митове и легенди, а реална и много мръсна част от живота. В която няма нищо романтично.

Това, което отличава италианските от другите престъпници, е придържането към лична мярка за чест и благоприличие. Инак, в повечето случаи са безмилостни и жестоки. Точно като останалите по света.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/CARABINIERI HANDOUT

Коза Ностра например. Сицилианската мафия е оказала многостранно и трайно влияние в политиката, икономиката, изкуството и ежедневието. Оформяйки социалния пейзаж на Италия както по открит, така и по неуловим начин.

Едно от най-забележителните неща, които Коза Ностра завещава на италианците, е концепцията Omertà или т.нар. Кодекс на тайната и мълчанието. Той е дълбоко вкоренен в културата на италианската организирана престъпност и налага строги правила на членове и съучастници.

Най-важното условие е да се спазва мълчание, а сътрудничеството с органите на властта, в полза на властта, е немислимо.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/CARABINIERI HANDOUT

Идеята за Omertà произхожда от Южна Италия. Там мафиотските групи са действали почти безнаказано в продължение на десетилетия. Именно благодарение практиките на зависимост и страх. Насаждани в местните общности чрез брутално насилие.

Omertà е служела като инструмент за социален контрол, осигуряващ лоялност и подчинение от членовете. И същевременно е предпазващ организациите от външна намеса и контрол. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС/CIRO FUSCO

В основата на кодекса стои идеята за лоялност към мафията преди всичко. От членовете се очаква да дават приоритет на организацията пред личните интереси. Независимо от етичните и правни принципи.

Подобно на всяко друго правило или закон, нарушението на Omertà също носи последици. То се счита за предателство, наказуемо с отстраняване, физическо насилие или смърт. Именно този страх от репресии е увековечил законът за мълчание. И е разпрострял хватката на мафията върху държавата.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MAX FIRRERI

Прихващайки италианците през администрацията, политиката, финансовия сектор, спорта, бизнеса, дори самата полиция…

Феноменът Omertà отразява една характерна черта от народопсихологията на италианците. Недоверие към властите и решимост за самостоятелно решаване на личните проблеми.

В исторически план поредица от нефелни правителства и неефективни правни решения също са спомогнали хората да разчитат повече на сложно заплетените мрежи на мафията отколкото на закона.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MATTEO BAZZI 

Теоретично, чрез премахване културата на мълчанието от италианското общество, господството на мафията може да бъде прекратено. Но традицията на Omertà очевидно е по-силна, отколкото изглежда.

Защото кодексът олицетворява дълбокото влияние на мафията не само върху обществените норми, но и върху поведението на индивида.  

Това позволява на престъпните организации да действат безнаказано и да експлоатират Италия. Използвайки уязвимостта на хората от насилието. С течение на времето Omertà се е превърнала не само в инструмент, но и в начин на оцеляване.

За прекалено много хора…

Корлеоне, Сицилия Снимка: ЕПА/БГНЕС/MICHELE NACCARI

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама