Имиграцията на пътя към Белия дом

07:00, 10 юни 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Американският президент Джо Байдън издаде мащабна разпоредба, ограничаваща молбите за убежище. Така се засилват усилията за справяне с нарастващия брой мигранти, пресичащи южната граница.

Нареждането идва в момент, в който демократите се готвят за имиграционните предизвикателства на предстоящите президентски избори през ноември, където ще мерят сили с републиканците на Тръмп.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ALLISON DINNER

Байдън, който встъпи в длъжност с обещание за променя в твърдолинейната гранична политика на Тръмп, сега твърди, че новата заповед е от съществено значение за рестартиране на американската система за убежище.

Тази заповед позволява на неговата администрация да спира  обработката на молби за убежище, ако незаконните пресичания на границата между САЩ и Мексико надхвърлят осреднено 2500 на ден, в рамките на една седмица.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MICHAEL REYNOLDS

Организации за правата на мигрантите обаче остро критикуваха прокламацията на президента. Според Американският съюз за граждански свободи (ACLU) заповедта ще попречи на законното право да се търси убежище. Така „десетки хиляди животи ще бъдат изложени на риск“.

Съгласно международното право убежището е принцип, който позволява на хората да търсят защита, когато бягат от война, преследване и нарушения на човешките права в родните си страни.

Според законите за имиграцията на САЩ, всички, които не са граждани, но пребивават в страната трябва да получат надлежна процедура за търсене на убежище. Ако се страхуват за живота или свободата си „поради раса, религия, националност, членство в определена социална група или политически възгледи“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ADAM DAVIS

Защо ни е важно?

Новият закон на президента Байдън е основна промяна в имиграционната политика на САЩ и в ангажимента на неговата администрация да се справи със сложните проблеми в системата.

С наближаване на президентските избори през 2024 г. имиграционното законодателство придобива допълнително значение. Законът може да послужи като средство за постигане на множество стратегически цели.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/SHAWN THEW

Първо се засилва ангажиментът на Байдън към правата на човека и прогресивните ценности. Това може да привлече демократичната база на испаноговорящите избиратели. А те представляват значителна и увеличаваща се демографска група.

Тя може да се окаже от решаващо значение за изборите. Особено в ключови, на ръба да гласуват за демократите демократи и щати. Демонстрирането на напредък в имиграцията може да стимулира тяхната подкрепа.

Второ, законодателството има за цел да противодейства на твърдолинейната имиграционна политика на предишната администрация. Тя често беше критикувана за своята суровост и неефективност.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ALLISON DINNER 

Предлагайки по-хуманен и структуриран подход, Байдън позиционира демократите като състрадателния и рационален избор. В контраст на често поляризиращата реторика от страна на републиканците.

Законът обаче ще мобилизира опозицията. Защото имиграцията си остава дълбоко разделящ въпрос в американската политика. Много консервативни избиратели и политици твърдят, че новият закон ще насърчи нелегалната имиграция и ще компрометира сигурността на границите.

Републиканските кандидати вероятно ще използват новите законово разпоредби, за да сплотят своята база, представяйки подхода на Байдън като снизходителен и потенциално опасен за националната сигурност.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ALLISON DINNER

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама