Портокалова лудост

07:35, 13 юли 24 / Свят Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Запомняща се мелодия с две ясни инструкции завладя Евро 2024.

Увличайки хиляди подскачащи, облечени в оранжево футболни фенове, песента "Links Rechts" (Left Right) на Snollebollekes се превърна в неофициален химн на нидерландския национален отбор и достигна до феновете на футбола по целия свят.

Дори стана модерно да се снимат клипове как привържениците танцуват преди мачове, в унисон с музиката.

Простотата на песента и заразителният припев накараха феновете да се хващат за ръце и да скачат наляво, а след това надясно, предизвиквайки у наблюдателите усещане за единство и енергия. Постепенно това се превърна в нещо повече от поредния тренд.

Стана ритуал.

По време на всеки мач нидерландците повдигаха настроението не само на своя отбор, но и на хората по улиците, пред телевизорите и в социалните мрежи.

Нидерландските играчи също  се включиха от терена след четвъртфиналната победа срещу Турция. А пък полицията в Берлин и пожарникарите от Лайпциг споделиха свои собствени версии на популярния ритуал, което допълнително увеличи популярността на песента.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/VINCENT JANNINK

Вдъхновението за "Links Rechts" идва от навика на фронтмена на Snollebollekes, Роб Кемпс, който кара почитателите да махат наляво и надясно по време на всичките му концерти. Той самият е удивен от успеха на песента.

Въпреки че Кемпс смята себе си повече за шоумен, отколкото за сериозен певец, той приема своята роля с ентусиазъм. Затова преди мача на Нидерландия срещу Франция той забавляваше феновете от открит автобус в Лайпциг. Като, разбира се ги караше да подскачат наляво и надясно.

Източник: WIKIPEDIA

В действителност песента придобива популярност след като женският отбор на страната печели Европейското първенство през 2017 г. Кемпс постепенно налага "Links Rechts" в страната си. А след това шоуто се превърна в основна част и на събития като Формула 1 или Тур дьо Франс. Чак до европейското по футбол, където "Links Rechts" се превърна в символ на националното единство.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/SEBASTIAN NOGIER

"В моменти като този, в чужд град, с всички тези сънародници, застанали един до друг, се усеща единство, което не виждаме толкова често в нашата страна. Това е невероятно!", споделя група от холандски фенове пред BBC.

Често определян като най-обичания спорт в света, футболът има способността да обединява милиони хора от различни страни и култури. Един от невероятните аспекти на този глобален феномен са ритуалите, които феновете създават и в които участват.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/EMIEL MUIJDERMAN

От пеене на химни, до носене на специфично облекло или нарочни хореографии, ритуалите играят огромна роля в целия спектакъл около футбола.

Те създават усещане за идентичност и принадлежност към едно голямо братство. Освен това вече са неразделна част от неписания кодекс на феновете. Защото утвърждават тяхната споделена идентичност.

Така че, доколкото футболът винаги ще  пленява сърцата и умовете на хората по света, феномени като "Links Rechts" ще си останат жизненоважен аспект от играта за всеки запалянко.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/EMIEL MUIJDERMAN

 

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама