Еуфория в Бангладеш

08:00, 07 авг 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

„Едно, две, три, четири, Шейх Хасина е диктатор!“.

Тези думи се превърнаха в лозунг на младите хора в Бангладеш, чиито протести успяха да поставят край на 15-годишното управление на премиера. 76-годишната Шейх Хасина предвождаше страната с желязна ръка от 2009 г., докато продължилото с месеци гражданско недоволство не я принуди да подаде оставка.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MONIRUL ALAM

Повратна точка се оказаха сблъсъците между протестиращи и полиция. Те доведоха до смъртта на повече от 300 души. Въпреки това десетки хиляди продължиха да излизат по улиците. Много от тях дори маршируваха към столицата Дака, напук на полицейския час в цялата страна.

Бангладешците вече не се страхуват от куршуми.

Това, което първоначално изглеждаше като политическо недоволство, придоби форма на масово въстание. Заради което Шейх Хасина подаде оставка и реши да избяга в Индия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MONIRUL ALAM

През изминалите седмици бившият премиер и нейната партия обвиняваха политическите си опоненти за безредиците, обхванали страната. И макар по време на управлението си премиерът неведнъж да е смазвал всяка идея за промяна, този път гневът на гражданите се оказа по-силен.

Въпреки насилствените „изчезвания“, безнаказаните убийства и мачкането на опозиционни фигури и критици на режима.

Защо ни е важно?

Снимка: ЕПА/БГНЕС/CHAMILA KARUNARATHNE

Протестите в Бангладеш, водени предимно от младежи, ще се запомнят с употребата на модерни технологии и социалните медии. Интернетът и платформи като Facebook и Instagram се превърнаха в мощни инструменти за мобилизация, координация и разпространение на информация.

Младите в Бангладеш дадоха пример за много ефективна организация.

Техният подход онагледи начина, по който новите поколения реагират на процесите, с които не са съгласни. И как съумяват да се адаптират, дори да моделират заобикалящата ги политическа среда.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MONIRUL ALAM

Образованието, особено в конкретния случай, изигра ключова роля. Много от протестиращите в Бангладеш всъщност са студенти и млади професионалисти, които са добре осведомени за своите права и отговорности.

Те показаха, че разбират значението на демокрацията и правовия ред. И точно затова са готови да се борят за тяхното опазване. Образованите младежи са по-склонни да се ангажират с политически и социални каузи, превръщайки се в двигател на политическа промяна.

Един от забележителните аспекти на протестите в Бангладеш е техният първоначално мирен характер. Настоявайки за спокойни демонстрации и диалог, протестиращите допринесоха за легитимността на своите искания.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MONIRUL ALAM

Това привлече широка подкрепа от останалата част на обществото.

Свалянето на Шейх Хасина се превърна в нагледен пример за силата на младежките движения и тяхната способност да предизвикат съзидателни политически сътресения. Последиците от въстанието на младите неизбежно ще окажат сериозно влияние върху бъдещето на Бангладеш.

Но и на други страни, където хората продължават да се борят срещу несправедливостта на политическите режими.

 

 

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:04, 07 авг 24

Някъде у нас видяхте ли да протестират студенти,млади професионалисти?Не,нали.Е как ще видите като нашите студенти са денонощно по чалга клубовете,дишат райски газ и разни други прахчета,накрая на семестъра си купуват дипломите,а всички плеймейтки са с дипломи по икономика и право и работят в министерствата,а има и в Народното събрание.Е каква промяна,какви национални цели и какво бъдеще да очакваме,ние сме по-зле и от Бангладеш.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама