Украинска засада?

08:10, 08 авг 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Мали обяви, че прекъсва дипломатическите си отношения с Украйна, обвинявайки Киев в атаки срещу малийски войници в края на месец юли. В отговор украинското правителство заяви, че не са предоставени необходимите доказателства в подкрепа на това обвинение.

Съобщението идва, след като говорителят на украинската военна разузнавателна агенция Андрий Юсов коментира ожесточените битки на бунтовници туареги с малийски и руски паравоенни части. Става дума за остатъци от групата Вагнер, които дадоха десетки жертви по време на битки по границата с Алжир.

В телевизионно предаване миналата седмица, той споменава, че бунтовниците са имали достъп до важна информация, която е направила възможна операция срещу руски военнопрестъпници.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MAXIM SHIPENKOV

Междувременно Русия твърди, че именно Киев е дал необходимата разузнавателна информация.

Мали описва коментарите на Юсов като доказателство за „участието на Украйна в страхливо, предателско и варварско нападение от въоръжени терористични групи“, довело до смъртта на малийски войници.

Малийските власти окачествяват предоставянето на военна подкрепа на Украйна като подкрепа за международния тероризъм.

Защо ни е важно?

Мали, държава без излаз на море в Западна Африка, се бори с вътрешнополитическата си нестабилност повече от десетилетие. Ислямистките бунтове, съчетани с политически сътресения, обрича нацията на продължителна криза. Това подтиква страната да преосмисли международните си партньорства и съюзи.

Влошаването на отношенията между Мали и Украйна може да подкопае дипломатическото доверие към Киев, в рамките на Глобалния Юг.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ISSIFOU DJIBO

Мали, подобно на много други страни, има право на глас, във форуми като Общото събрание на ООН и Африканския съюз. Чрез подобни платформи, страната може да оказва влияние върху интересите и опасенията на останалите държави, както и върху приемането на определени политики.

Свързани с Украйна например.

Така Киев, който се бори за мястото си в силни геополитически съюзи, може да се окаже в ситуация на изолация. Подобно пренареждане на отношенията би ограничило възможностите на Украйна да създаде стратегически партньорства с определени страни. На ниво сигурност и търговия.

Загубата на дори един съюзник в момент, в който Москва се придвижва напред може да донесе много негативни ефекти за дипломатическото позициониране на Украйна.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MIKHAIL METZEL

Глобалният Юг предпочита балансирания и неагресивен подход в международните си отношения. Затова подобна промяна в тона и комуникацията въобще, може бъде възприета като наличие на лоша дипломатическа стратегия от страна на Киев. И липса на уважение към суверенитета на Мали.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама