Литиеви драми

07:35, 13 авг 24 / Защо ни е важно Шрифт:

Хиляди хора пак протестираха в Белград. Този път срещу плановете за добиване на литий. Активистите твърдят, че мината ще причини необратими последици за околната среда в долината Ядар. Там се намира от едно най-големите находища в Европа.

Първоначално лицензът, предоставен на минния гигант ,,Rio Tinto“, беше отнет през 2022 г. Пак след бурни протести. Но след обратен завой на правителството и ново съдебно разглеждане, миналия месец, проектът беше рестартиран.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ANDREJ CUKIC

Този път ЕС приветства решението като "исторически ден за Сърбия, както и за Европа".

Сръбското правителство счита, че предишното решение за блокиране не е било в съответствие с конституцията и закона. А президентът Александър Вучич каза, че ще сега ще бъдат въведени строги протоколи за екологична безопасност.

Министерството на вътрешните работи смята, че на последните протести са излезли около 30 000 души. Те са марширували из града с транспаранти "Не даваме Сърбия", скандирайки "Rio Tinto да се маха".

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ANDREJ CUKIC

Активистите искат законодателите да забранят добива на литий и бор в страната завинаги. И предупреждават, че замърсяването на околната среда крие висок риск за общественото здраве.

Защо ни е важно?

Сърбия отдавна демонстрира силно желание за членство в ЕС. Същевременно продължава да поддържа близки отношения с Китай и Русия. Което прави задачата сложна.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ANDREJ CUKIC

От друга страна Европа иска да намали вноса на литиеви батерии и електрически автомобили в Европа от Съединените щати и Азия. Но за целта му трябва литий, с който да произвежда задължителните батерии.

И така, подпомогнат с меморандум на ЕС за добиване на литий и други ключови материали, необходими за екологичния преход, Белград се доближава до желаното участие в Блока.

В продължение на години в Сърбия се водеше разгорещен дебат, тъй като за обикновените хора добивът представлява значителна заплаха за околната среда. Но за управниците литият е път към икономически просперитет. И възможност за геополитическо развитие на страната.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ANDREJ CUKIC

Литият, разбира се е стратегически ценен метал. Което го прави ключов за подпомагане прехода на европейската автомобилната индустрия към по-екологично производство. Блокът не иска да бъде зависим от големите външни доставчици. Затова разчита на залежите в най-голяма близост до границите си.

Наличните оценки предполагат, че за една стандартна батерия от 60 kWh отиват около 10 кг. чист литий. Това вдига пазарната стойност на необходимия литиевия карбонат. И превръща мина Ядар в разменна монета за Сърбия.

Изключително изгодна разменна монета...

Снимка: ЕПА/БГНЕС/OLIVIER HOSLET

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама