Пулсът на една здравна система

06:30, 19 авг 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Индия беше обхваната от вълна на протести след изнасилване и убийство на стажант-лекар в Колката. Асоциацията на индийските медицински работници (IMA) проведе 24-часова национална стачка.

31-годишната стажантка по медицина е била намерена мъртва в ранните часове на 9 август в медицинския колеж RG Kar в Колката. Тя е била "брутално изнасилена и убита".

Снимка: ЕПА/БГНЕС/PIYAL ADHIKARY

Младата лекарка е легнала да спи на парче килим в стая за семинари в колежа. Нейни колеги посочват липсата на спални или стаи за почивка там. Тялото ѝ е намерено с множество наранявания и кървене, а аутопсията потвърждава, че е имало и сексуално посегателство.

IMA отбеляза, че преди това тя е била на 36-часова смяна и че проблемът е в "липсата на безопасни места за почивка на жените".

Хиляди медицински работници излязоха по улиците в големи градове като Делхи, Мумбай и Хайдерабад, осъждайки неадекватните закони за безопасност на жените и призовавайки за по-голяма защита и отчетност.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/JAGADEESH NV

Една от хуманитарните групи определи случая като "трагично напомняне за широко разпространеното насилие срещу жени в Индия". Премиерът Нарендра Моди и боливудски звезди също се обявиха против атаката.

"Лекарите, особено жените, са уязвими от насилие поради естеството на професията", твърди IMA. "Затова властите трябва да осигурят безопасността на лекарите в болници и кампуси".

Защо ни е важно?

Снимка: ЕПА/БГНЕС/DIVYAKANT SOLANKI

Тъй като голяма част от населението разчита на финансирано от правителството здравеопазване, болниците в страната често функционират далеч отвъд капацитета си.

Съотношението лекар-пациент е силно изкривено. Държавните болници са пълни с болни, които идват от много далеч. Те търсят лечение, което е недостъпно за тях в частните институции. При такива условия се очаква лекарите да лекуват стотици хора в една смяна, без да допускат грешки, но и без да разполагат с време за почивка.

Затова през последните години зачестяват случаите на физически и вербални посегателства над лекари, от страна на пациенти и техните близки.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/PIYAL ADHIKARY

Основна причина е недоверието в системата. Дългото чакане, ограниченият достъп до модерно лечение и липсата на подходяща комуникация, между медицински лица и пациенти, също допринасят за повишаване на напрежението.

Нереалистичните изисквания на роднините често водят до недоволство, защото резултатите не отговарят на техните очаквания.

В някои случаи, въпреки че лекарят е направил всичко по силите си, липсата на ресурси, персонал или инфраструктура водят до незадоволителни резултати. И когато нещата се объркат, докторите лесно стават изкупителни жертви. На една система, която не успява да покрие нуждите на огромното население.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/JAGADEESH NV

Въпреки че страната има значителни постижения в медицинското образование и технологичния напредък, за решаване на проблема са необходими радикални реформи. Инвестиции в инфраструктурата на общественото здравеопазване, увеличаване броя на здравните специалисти и по-добро разпределение на ресурсите.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:44, 19 авг 24

Тази картинка много прилича на здравеопазването в България.Толерирането на нови и нови частни болници и умишленото довеждане на общинските болници до фалит ни доведе до същото положение-общинските болници са мухлясали,без лекари,без оборудване,а за да те приемат в болница в София трябва да дадеш луди пари.И всичко това е защото по времето на Боко тиквата болниците бяха превърнати в търговски дружества,тоест касички за пари и нищо друго.Лекарите работят до обяд в държавната болница,а следобяд в частния си кабинет и ако искаш да живееш,трябва да платиш и на двете места.И после се чудите защо ги бият,но вината не е в тях,а в некадърността и алчността на тиквата и неговите охранени помияри.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама