Относно: Далай Лама

08:00, 20 сеп 24 / Относно: Шрифт:

Както като духовен лидер на тибетския будизъм и като фигура с политическо значение, той наложи баланс в противоречията между човешката вяра и политиката. Така успя да съхрани живота си в изгнание в продължение на десетилетия.

Неслучайно тибетците го наричат ​​с имена като Изпълняващо желания бижу, Скъпоценен защитник и Присъствието.

Способността на Далай Лама да предава сложни духовни концепции по прост и разбираем начин му даде необикновена сила. Бидейки привърженик на светската етика и вярвайки, че разбирането за връзката между морала и състраданието трябва да стои в основата на всяко общество, той успя да повлияе на хиляди хора с различни религии и идеологии.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/IAN LANGSDON

Ето какво мислят световните медии по въпроса:

"Лидерът на най-уединения народ в света се превърна в най-разпознаваемото лице на религия, изповядвана от близо 500 милиона души. Но известността му се простира отвъд границите на собствената му вяра. Много от одобрените будистки практики, като медитацията например, проникнаха в живота на още милиони хора по света". The TIME, 07.03.2019

"Каузата на Тибет, някога нетърпеливо прегръщана от политици и артисти, е помрачена в годините след 11 септември. От резиденцията си в мърлявия индийски град Дарамсала, в подножието на Хималаите, Далай Лама се превърна в безпомощен наблюдател как страната му, веднъж ограбена от Културната революция на Мао, е принудена да приеме също толкова главоломната пекинска програма за модернизация. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС/NARENDRA SHRESTHA

И въпреки че Далай Лама все още не е използвал компютър, неговите акаунти в Twitter, Facebook и Instagram му помогнаха да си осигури място в съвременния водовъртеж". The New York Times, 20.11.2020

"Той без съмнение е един от най-известните хора на планетата. В епоха, в която знаменитостите са на почит, Далай Лама е религиозен лидер, който се превърна в духовна суперзвезда.

Все пак това е човек, който се е срещал със световни лидери и е споделял сцени с поп звезди и актьори. Човек, който отдавна е трън в очите на Китай. Въпреки че "официално" се оттегли от политически отговорности през 2011-та, като духовен водач на тибетския народ той продължава да го представлява". BBC, 27.06.2019

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ALEX PLAVEVSKI

"В миналите си въплъщения Далай Лама е бил не само духовен водач на Тибет, но и негов политически лидер, което го прави нещо като кръстоска между папа и президент. В настоящето обаче той многократно е заявявал, че би избрал да не се преражда. Решение, което би подкопало легитимността на всеки, помазан от Китай, негов наследник. Той знае, че Китай се нуждае много повече от него като фигура, отколкото от липсата му". The Japan Times, 24.06.2024

"Противоречията относно наследника на Далай Лама вероятно ще имат пряко въздействие най-вече върху Индия. Един от възможните сценарии, предложени от самия Далай Лама, предричат, че той може да се превъплъти в "свободна страна", която по-скоро ще бъде Индия, отколкото Тибет.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/RAJAT GUPTA

Но Индия не е единствената, която разглежда наследяването на Далай Лама като въпрос от геополитическо значение. Негово светейшество Далай Лама изтъква многократно под формата на шега, че ако китайците наистина държат на въпроса за прераждането, първо ще трябва да потърсят начин за прераждането на Мао Дзъдун. След това на Дън Сяопин.

И чак накрая, може би, на Далай Лама”. The Guardian, 31.07.2021

Не забравяйте, че да не получите това, което искате, понякога, си е голям късмет.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MICHAEL BUHOLZER

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама