Теория за големия взрив

06:40, 30 сеп 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Москва заяви, че ще приема всяка атака от неядрена държава, която включва или е подкрепена от ядрена държава, като "съвместно нападение срещу Руската федерация".

На среща в сряда, със своя Съвет за сигурност, президентът Владимир Путин заяви, че Русия ще преразгледа една от своите ключови доктрини, за да намали ограниченията пред използването на ядрени оръжия.

В допълнение Путин подчерта, че прилагането на тази мярка ще може да се прилага, едва след достоверна информация за масирано изстрелване на оръжия, за въздушно и космическо нападение, преминаващо руската държавна граница.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/RAMIL SITDIKOV

Това включва стратегически и тактически самолети, крилати ракети, безпилотни летателни апарати, хиперзвукови и други летящи военни машини.

Накратко казано, Путин отправи предупреждение към Вашингтон и всички останали поддръжници на Украйна. Преразглеждането на доктрината идва докато Украйна, като държава без ядрени оръжия, оказва натиск върху Съединените щати за оръжия с голям обсег на действие.

За да може да нанася удари дълбоко в Руската територия.

Украинският президент Володимир Зеленски не спира с призивите си, Западът да пренебрегне и прекрачи червените линии на Русия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/GRIGORY SYSOEV

"Русия вече няма никакви инструменти за сплашване на света, освен ядрено изнудване", уверено заяви Андрий Ермак, началник на кабинета на Зеленски. "Тези инструменти няма да работят".

Защо ни е важно?

Ядрената доктрина на Русия  е крайъгълен камък на военната ѝ стратегия още от времето на Студената война. През годините Москва се придържаше предимно към принципа на възпиране. Обещанието бе, че всяка ядрена атака срещу Русия или нейните съюзници ще бъде посрещната с ответен опустошителен удар.

Идеята за разширяване обхвата на трактовките за ядрено възпиране, така че да включва неядрени държави, е съществена стратегическа промяна. Концепцията за "ядрено ограничаване" беше норма и всички ядрени сили изключваха вариант да използват оръжия срещу държави, които не притежават техен еквивалент.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/SHAWN THEW

Загърбвайки този принцип, Русия поставя началото на нова ера в ядрените заплахи.

Защото свалянето прага на обстоятелствата, необходими за употреба на ядрено оръжие, предоставя повече пространство за тълкуване и дефиниране на условията. Засега само от страна на руското ръководство.

Актът на Путин привлича вниманието на света, с имплицитното послание: - Трябва да се тревожите! Което може да е театър. Но може и да не е. И в Украйна няма как да бъдат сигурни, че не дърпат дявола за опашката.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/LESZEK SZYMANSKI

Въпреки че речта на руския президент не беше толкова бомбастична както обикновено, действителната височина на ядрените прагове остава толкова мъглява, колкото и преди. И редица въпроси се нуждаят от прецизиране.

В крайна сметка си струва да припомним, че Украйна вече нанесе сериозни удари, дълбоко в руската територия. Въпреки прехвалената бойна готовност на Русия. Така че, резултатите от посещението на Зеленски в САЩ скоро ще ни покажат дали някой във Вашингтон действително продължава да се вслушва в ядрените заплахи на Путин.

Или в опасните претенции на Зеленски. Защото неговият казус силно започва да прилича на близкоизточния, където Нетаняху героично защитава Израел..., на Ливанска територия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ALEXANDER DRAGO

 

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 11:15, 30 сеп 24

Зеленото фашистче неистово се опитва да вкара света в трета световна война с постоянните си провокации.И нека не забравяме,че Путин имаше търпението от 2014 до2022 година само да предупреждава НАТО да не се доближава до неговите граници и да не се разширява на Изток и накрая му писна умниците западняци да се лигавят и започна сво.Така,че е хубаво все пак ако е останал някой нормален в щатите и на запад да му светне ,че този път не блъфира.......Даже и Илън Мъск няма да има време за 72 Мин. да излети за Марс при ядрен удар......

2 Анонимен 19:04, 01 окт 24

Бъдете алфа мъжки на всяка възраст! Уникално нещо, което ще ви помогне да задоволите всяко момиче, вижте какво може---- https://come.ac/manx

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама