Шапкарница Josephine Hats

07:28, 12 дек 23 / Сръчна София Шрифт:
Дария-Лора Дачева

Жулиета Петкова е от хората, с които истински се радваме, че животът ни е срещнал. Човек с изключителен нюх, стил, усмивка и най-вече енергия. Тя успява да озари всичко със своето присъствие, а призванието ѝ на шапкар ѝ приляга като ръкавица. По време на интервюто бяхме погълнати от усещането за естетика - в шапките, в шапкаря, в живота.

Къде започна Вашето приключение и докъде смятате, че ще ви заведе то?

Моето приключение започна в Англия, по време на едно пътешествие, понеже моят мъж е каскадьор и доста чество пътува на различни места. Този път се озовахме в Лондон. „Пътешествахме“ от центъра на града до мястото, в което бяхме отседнали. Тогава още работех в корпоративната среда и напрежението, и работата, с която се занимавах, доста ми бяха дотегнали.

Мъжът ми предложи да си намеря хоби, с което да разпускам. То се превърна в страст, а страстта в това, което правя в момента. Смятам, че не е задължително да ставаш известен от раз, но брандът вече става доста популярен на континентално ниво. Очаквам в близко бъдеще Josephine Hats да се котира и в други държави, като Испания.

Мисля, че ни очаква бляскаво бъдеще.

Казахте, че първоначално шапкарството е било Ваше хоби. От колко време се занимавате професионално с това? 

Професионално се занимавам вече трета година. Първата беше “опипване на почвата”, да видя дали нашият пазар позволява създаването на бранд за такъв тип аксесоари. В Англия беше моето обучение. Там са повечето най-добри шапкари и майстори в тази дейност. След това продължих с няколко обучения в България, за различните форми.

Може да видите колко различни типове шапки имаме - малки шапки, корони, малки фасинатори и т.н. Имаме много шапки, които са доста нестандартни, защото се опитваме да разчупим клиентите си. Това е и идеята на уникалния стил в слогана на марката ни - “Your unique style”.

Как една шапка намира своя най-подходящ собственик?

Много е индивидуално човек да си намери шапка. По-скоро ние насочваме клиентите си спрямо различни фактори като формата на лицето, носа, косата, стила на обличане.

Стараем се да накараме клиентите си да се чувстват комфортно, но все пак да излязат от стереотипите, носейки малко по-нестандартни шапки. Всъщност аз ги предразполагам да започнат да носят нещо различно. А и те, като се видят и малко походят по улиците, виждат, че нещото, което най-много се забелязва е тяхната шапка. Много често обратната връзка към нас е: „Леле, хората не спират да ме гледат, много ти благодаря!”.

Но е важно клиентите да знаят как да “изиграят” шапката.

Случва ли Ви се да Ви сравняват с Лудия шапкар от Алиса в страната на чудесата?

Да и то не случайно, защото цялата ми лява ръка е татуирана с Алиса в страната на чудесата и Лудия шапкар. Много е странно, защото аз направих тази татуировка много преди да започна да се занимавам с шапкарство… Още в процеса на изграждане на артистичната ми личност.

Значи сте доста свързани с образа на Лудия шапкар.

Да, наистина моето призвание ме намери.

Кой е най-важният детайл при изработването на една шапка?

Най-важна е специалната декорация. Когато видиш как е облечен един човек, знаеш каква декорация ще му пасне. Малките детайли. Но при цялостното изработване на една шапка много важен овалът. Той е специфичен за всеки човек.

Смятате ли, че занаят като Вашия има място в света на бързата мода и бързото консумиране?

Шапкарството може да се наложи в днешния свят. Тъй като това е доста стар занаят, във времето, той изчезва за малко, след това се появява пак. В зависимост от това каква е модата. Но в крайна сметка, шапката е нещо, което е sustainable. И може да се носи постоянно.

Въпреки това, смятам, че шапката е аксесоар, който е сложен и не е за всеки. Хората, които купуват продукти от бързата мода няма да се спрат на продукт като моя. Хубаво е да знаят, че една такава шапка ще остане във времето, защото материалът е хубав и качествен.

Другото нещо, което правя е да рециклирам. Взимаме шапки от известните брандове за бърза мода и ги префасонираме. Оформяме ги по различен начин. За да могат техните притежатели да имат нова шапка, без да си купуват още един нов продукт.

Нашата рубрика е за ателиетата и занаятите на София. Какво отличава Вас от останалите шапкари?

Аз не съм ателие, но ще отворим скоро, дай Боже! Инак смятам, че подходът ми е по-различен, както и самият продукт. Тъй като искам да подчертая, че всяка шапка е уникална, втори модел не се прави. Изработваме шапки, които са индивидуални и отговарят на характера и визията на клиентите ни.

Смятам, че и енергията, която имате Ви отличава от останалите.

Благодаря Ви! Аз обожавам това, което правя и изразявам моята страст в изработването на шапки.

Повече информация за работата и продуктите на Josephine Hats можете да откриете на:

https://josephinehats.bg/

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама