Словакия по пътя към проруския блок

06:00, 03 окт 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Изборите в Словакия отсъждат завръщането на бившия премиер Роберт Фицо, чиято популистка партия печели възможността да оглави правителството на страната за четвърти  път. Победата му застрашава да отблъсне малката централноевропейска държава от западните ѝ партньори.

Бившият министър-председател Робърт Фицо се завръща на власт на 30 септември, когато партията му ,,Smer-SD“ отбелязва 23,3%, изпреварвайки центристката ,,Прогресивна Словакия“ със 17%. Фицо убеждава словаците, че ,,Smer е способна да управлява стабилно въпреки корупцията и беззаконието, които процъфтяват по време на предишното ѝ управление.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Jakub Gavlak

Като ръководител на ляво ориентираната ,,Smer“, Роберт Фицо управлява Словакия през по-голямата част от последното десетилетие, въпреки редовните обвинения, че е превърнал страната в ,,държава на мафията“. Подава оставка след убийството на журналиста Ян Куциак и се обръща към употребата на екстремистка и крайнодясна реторика, за да продължи да бъде актуален.

Обещавайки, че нито един куршум няма да пресече източната граница на Словакия, политикът популист също така предполага, че може да се опита да блокира всякакви допълнителни санкции на ЕС срещу Русия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Martin Divisek

Неговото обещание да прекрати военната подкрепа за Украйна съответства на резултатите от проучвания на общественото мнение, според които около половината словаци подкрепят Русия във Войната с Украйна.

Защо ни е важно?

Резултатите от последните избори, проведени в Словакия, означават, че страната се насочва към коалиционно правителство, в което нито една от двете най-големи партии не печели достатъчно подкрепа, за да има управление на парламентарно мнозинство.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Jakub Gavlak

Ако ,,Smer“ поведе тази коалиция, това може да доведе до преобръщане на силната подкрепа на Словакия за Украйна, на фона на продължаващата руска инвазия.

Победата на Роберт Фицо се превръща в още един знак за склонността на Европа към популизма. За ЕС завръщането на бившия премиер означава поява на още една пукнатина, която има право на вето, в политическото единство пред лицето на руската агресия.

Фицо може да поднови придвижването на страната към авторитарно управление, което е допълнително предизвикателство към демократичните идеали на блока. Но макар и да възприема част от реториката на проруския Унгарски премиер Виктор Орбан, той няма същата идеологическа основа и остава в политическото пространство по-скоро с образа на прагматик.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Vivien Cher Benko/Hungarian PM`s Press Office

Резултатът от изборите в Словакия обаче не се базира основно на въпроса за Украйна. За повечето словаци това е сблъсък на ценности – консерватизъм срещу либерализъм и въпроси, свързани с цената на храната и горивата.

На този фон популистът Фицо успява да смеси консерватизъм, национализъм, анти-ЛГБТ реторика и обещания за щедри социални помощи в нещо, което се оказва ефективна антилиберална програма, особено в малките градове и селските райони.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Martin Divisek

Засега износването на темата за войната е по-осезаемо в Централна, отколкото в Западна Европа. Но изборите в Словакия са силен пример за това, че е възможно да настъпи момент, при който дори военната заплаха на прага ѝ, не е достатъчна причина, за обединение в нагласите и разбиранията на една нация.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:25, 03 окт 23

Искате ли нови усещания в SEX? Това е по-добро от всяка виагра и ще изведе сексуалния ви живот на ново ниво. Просто опитайте и никога няма да съжалявате, прочетете го сами ------ https://min.lc/medbg

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама