Сделка в парагвайски стил

07:05, 06 дек 23 / Защо ни е важно Шрифт:

Парагвайски държавен служител е отстранен заради сделка с несъществуваща държава!

Високопоставеният Арналдо Чаморо губи работното си място след като съобщава, че е подписал споразумение с измислените Съединени щати на Кайласа, принадлежащи на водач на индуистки култ, избягал от правната система на Индия.

Началникът на кабинета в Министерството на земеделието на Парагвай Арналдо Чаморо е заменен, след като признава, че е бил измамен по време на преговори за подписване на меморандум за разбирателство с представители на несъществуваща държава.

Източник:kailaasa.org

Пред медии Чаморо заявява, че предполагаемите служители на Съединените щати на Калайса са го убедили, че страната е южноамерикански остров. Меморандумът за разбирателство между двете ,,държави“ също така обещава да търси дипломатически отношения и членство в ООН.

В документа, допълнен с бланката на Министерството на земеделието на Парагвай и официалния държавен печат, Чаморо поздравява:  уважаемия Нитянанда Парамашивам, суверен на Съединените щати на Кайласа.  Дори възхвалява неговия принос към: индуизма, човечеството и Република Парагвай

В резултат, министерството на земеделието съжалява за допуснатите процедурни грешки и казва, че меморандумът не може да се счита за официален, нито предполага каквито и да било задължения на държавата Парагвай.

По-рано тази година, „представители“ на Съединените щати на Кайласа, присъстват и на събития на ООН. След това служители на организацията коментират, че действията им няма да бъдат взети под внимание.

Източник: kailaasa.org

Лидерът на т.нар. държава, Нитянанда Парамашивам в действителност е самопровъзгласил се гуру, който бяга от Индия през 2019 г. заради множество криминални обвинения, включващи и сексуални престъпления.

Настоящото му местонахождение все още е неизвестно.

Въпреки това измислената държава има активно присъствие в медии, като често или празнува предполагаеми правителствени инициативи, или споделя подобни споразумения, уж сключени с видни хора и организации.

На уебсайта си тя е описана като: Възраждане на древната просветена индуистка цивилизационна нация, която се възражда от разселените индуси от цял свят.

Защо ни е важно?

Разказът за подведения парагвайски служител, от поредната измислена държава не са прецедент.

Източник:kailaasa.org

Въпросната история илюстрира как развитието на технологиите достига до ниво, което позволява на всеки с профил в социалните мрежи и достатъчно убедителна история да си осигури власт.

В изкуството вместо да се базират на реални места, творците обичат да измислят свои собствени. Добрите режисьори знаят как да очароват своята публика, защото знаят как да им предложат онова, което желаят да видят - от снежни планински вериги до топли летни плажове.

Източник:kailaasa.org

По подобен начин подхожда и гуруто-самозван Нитянанда Парамашивам. Но докато в случая с художествената измислица всеки избира до каква степен да бъде повлиян от илюзията, в политиката приемането на подобна заблуда има реални последствия. И засяга множество хора.

Тук изкупителна жертва става държавния служител. Защото първоначално не подхожда сериозно към държавните си отговорности. И впоследствие логично понася своето наказание.

Трагикомедията настрана, но подобна нестандартна история поставя множество въпроси. Поне един от тях е екзистенциален за мега корумпираната политическа реалност.  Кой е по-виновен - измамникът или този, който си „позволява“ да бъде измамен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама