Опасения и надежди

07:30, 15 фев 24 / Защо ни е важно Шрифт:

В рамките на две десетилетия най-населената с мюсюлманско мнозинство нация в сета успя да консолидира своята демократична власт. Изборите в Индонезия са предимно свободно и честни, а смяната на властта се случва по мирен и организиран начин.

В една страна с удивителен мащаб и разнообразие, успехът на демокрацията се е превърнала в пример другите за държави в развиващия се свят. Особено в мюсюлманските общества, където силни мъже и генерали отдавна са задушили демократичните надежди на своите народи.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Rudolf Portillo

И все пак, в ерата на глобална демократична ерозия, страховете, че досегашният ред си отива слагат сянка върху Индонезия. След като успя да подобри инфраструктурата, обществените услуги и социалната сигурност, президентът Джоко Уидодо се оттегля. Държавата претърпя истински икономически бум. И това го превърна в един от най-популярните и обичани лидери на световната сцена.

Конституционните правила обаче  не му позволяват да се кандидатира за трети път.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Adi Weda 

Раздялата с подобен лидер неизбежно предизвиква тревога сред индонезийците. Но за реалната опасност сигнализира появата на евентуалния му наследник – Прабово Субианто.

За мнозина той е издънка от епохата на военната диктатура. Тогава Субианто организира отвличането на демократични активисти и ръководи клането на борци за свобода в Източен Тимур.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Adi Weda 

Анализаторите предупреждават, че появата на подобна фигура ще доведе до сериозни удари върху демокрацията в страната. Въпреки че с течение на годините Субианто успява да подобри политическия си имидж,

Защо ни е важно?

През последното десетилетие страната става все по-важна на световната сцена, не само заради управлението на харизматичния си лидер, но и защото е износител на многобройни ресурси.

Значителна част от тях са критични за дигиталната ера. Особено никела.

Снимка: PIXABAY/Abd Katon

За много наблюдатели на процеса, настоящият президент Джоко Уидодо успя да култивира китайската помощ и инвестиции много по-ефикасно от всеки друг лидер на голяма икономика в Югоизточна Азия.

Заедно с това, той и неговите военни наложиха политика на засилена предпазливост относно действията на Китай в индонезийски води. Което по естествен начин доведе до засилено сътрудничеството между Индонезия и САЩ в областта на отбраната.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/John G. Mabanglo

Така Джоко Уидодо превърна страната в балансиращ елемент на нарастващото съперничество между Китай и Съединените щати.

Като огромна мултиетническа нация, чиито граници са били произволно определени от холандския колониализъм, Индонезия и до днес представлява благодатна територия за апетити от всякакво естество. Което поражда и страховете.

Залозите за изборите в Индонезия са по-големи отколкото изглеждат.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Hotli Simanjuntak

Държавата може и да не съответства на западния възглед за либералната демокрация, но битката за нейното бъдещето ще бъде решена през правото на глас. Не по-малко отколкото в САЩ например. защото до урните ще отидат 200 милиона души.

И се очаква предстоящите събития да предопределят съдбата на демокрацията в Индонезия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Mast Irham

Бел. ред. Междувременно от ДПА вече разпространиха информация, че бившият генерал Прабово Субианто е обявил победата си на президентските избори в Индонезия, като неофициалните резултати му дават огромна преднина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама