Една необичайна първоаприлска изненада

21:20, 26 фев 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Германският парламент подкрепя закон за разрешаване употребата на канабис за развлечение. Лицата над 18 години ще имат правото да притежават значителни количества канабис.

Но се предвиждат и строги правила, които да ограничават лесното придобиване на наркотичното вещество.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Clemens Bilan

Полицията в някои части на Германия, особено в Берлин, често си затваря очите за пушенето на обществени места. За това свидетелстват и различни социологически проучвания. Те установяват, че въпреки ограниченията употребата на наркотици сред младите продължава да нараства.

Това подтиква министъра на здравеопазването Карл Лаутербах да предложи и отстоява въвеждането на промени. С нетрадиционната мярка той желае да ограничи черния пазар и да защити пушачите от некачествен канабис.

Планът е от 1 април пушенето на канабис да стане законно на много обществени места. Но употребата му ще продължи да бъде забранена в близост до училища и спортни площадки.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Clemens Bilan

Съгласно закона всеки възрастен ще може да притежава до 50 грама канабис у дома и до 25 грама навън. Отглеждането на собствен канабис също ще бъде разрешено. На домакинство ще се полагат до 3 растения марихуана.

Мярката ще бъде от полза за редовните пушачи. И същевременно ще възпрепятства случайните потребители и туристите да се снабдяват лесно с наркотика.

Защо ни е важно?

Снимка: PIXABAY/GAD-BM

Канабисът е най-употребяваният незаконен наркотик в света. Първенци са Северна Америка и страните с висок доход в Европа.

Въпреки че употребата му за медицински цели е законна в много страни, легализирането му като средство за развлечение продължава да бъде тема на ожесточени дискусии.

Решението на германския парламент обаче може да послужи като пример на останалите европейски държави за това как ерата на нефункционалните мерки и забрани трябва постепенно да мине в историята.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Clemens Bilan

Законодателните действия на Германия поставят крайъгълен камък за изработване на ефективни наркополитики, които да са в крак с условията на новото време.

Закрилата на децата и младежите е в основата на това, което този закон трябва да постигне“, твърди министърът на здравеопазването на Германия. „Никой не трябва да разбира погрешно този закон: консумацията на канабис е легализирана, но това не означава, че не е опасна“, допълва Карл Лаутербах.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Hannibal Hnaschke

Въпреки че е малко вероятно скоро да бъде създаден  универсален подход за страните от ЕС, ще бъде в интерес на всички членки Европейската комисия предоставя насоки за изграждане на подобен тип законодателства.

Така ще стане възможно поне частично да се ограничи ефектът на наркобизнеса върху общественото здраве.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:11, 27 фев 24


Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама