Гореща шоколадова криза

18:00, 26 мар 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Световната шоколадова индустрия е изправена пред един от най-тежките периоди в своята вековна история.

Търсенето на шоколад значително надвишава наличното какао. Експертите предупреждават, че потребителите скоро ще се сблъскат с рязко покачване цените на шоколадовите лакомства в супермаркетите.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Cristobal Herrera-Ulashkevich

Една от основните предпоставки за кризата е проблемът с глобалните вериги за доставки. Шоколадовата индустрия до голяма степен разчита на какаото, което се добива в региона на Западна Африка.

За ситуацията през 2024 г. влияние оказват оказват не само политическата нестабилност и икономическите предизвикателства, но и метеорологичните условия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Legnan Koula

Явлението ,,Ел Ниньо“, с непредвидимите си валежи и високи температури, подлага на стрес растенията в Западна Африка. Съчетани с изменението на климата, промените в околната среда повишават разпространението на вредители и болести сред тазгодишната реколта.

Всичко накуп възпрепятства растежа на цветовете и шушулките при какаото.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Legnan Koula

Но има и друго. Дългогодишното обезлесяване, в полза на какаовите насаждения, също помага за промяна в температурните условия и състава на почвата. Освен това, за да увеличат производството, земеделските практики отдавна разчитат на пестициди и торове. А те допълнително влошават качеството на продукцията и замърсяват местните водоизточници.

Защо ни е важно?

Какаото е жизненоважна пазарна култура за много държави в Западна Африка. Проблемите в производството може да предизвикат мащабни икономически загуби, със сериозни социални последствия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Legnan Koula

Кризата ще донесе намаляване на приходите от износ, загуба на хиляди работни места в селскостопанския сектор и удар по доходите на производителите, работещи с незаменимата суровина.

Последствията от липсата на какао ще имат мащабен ефект, засягайки различните заинтересовани страни по веригите за доставки. И всички след тях.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Michael Reynolds

Процесът ще очертае пред крайния потребител изключително сложния баланс между икономическите, екологичните и социални фактори в една от най-печелившите хранително-вкусови индустрии.

Защото недостигът на какао ще се отрази пряко върху шоколадовата индустрия и разбира се, на количеството шоколад по рафтовете в магазините.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Michael Reynolds

Най вероятно, през втората половина на  2024 г., себестойността на шоколадовите изделия ще се повиши значително. А нетното количество на продуктите да бъде намалено, за да се  компенсират допълнителните разходи.

Неминуемото покачването на цените пък ще намали рентабилността на компаниите и ще доведе до спад в потребителското търсене.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама