Нов удар по Путин и глобалните амбиции на Китай

17:47, 18 мар 23 / Блиц Шрифт:

Преди дни Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на Владимир Путин, с което нанесе тежък имиджов и дипломатически удар върху руският президент.

Разбира се, вероятността той да бъде изправен пред трибунала в Хага клони към нула. Русия не признава юрисдикцията на МНС, а и едва ли има държава, която би си позволила да задържи руския президент – последствията от това биха били непредвидими.

Заповедта за арест обаче има друга цел. Тя изпраща категоричен сигнал, че Западът вече разглежда господарят на Кремъл като военнопрестъпник. А това означава, че преговори с него не може да бъдат водени. По този начин Съединените щати и Европейският съюз напрактика солидаризират позицията си с тази на Украйна.

Моментът за издаване на заповедта също е подбран внимателно. Това се случва в навечерието на посещението на китайския президент Си Дзинпин в Москва. По този начин Западът отправя сигнал и към него.

Посланието е ясно – Китай няма място в разговорите за бъдещето на Украйна, ще преговяряме чак след като Путин се оттегли от властта. Тази позиция обезсмисля посещението на Си в Русия и означава само едно – очаква ни дъга и изтощителна война.

 

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 19:49, 18 мар 23

Въпреки решението на МНС, не мисля, че срещата на Путин със Си ще се обесзмисли.Двамата лидери не са за подценяване

2 Анонимен 17:37, 19 мар 23

За някой основен принцип е с малко думи да кажат много глупости!Първо изчакайте да чуете какво ще постигнат в договорите си Путин и Си и какви сигнали ще зазвучат е глухите ви евроатлантически ушенцаЧакайте да как ще отекнат в кифериците ви думите на Путин и Си!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама