Спасение за българското зърнопроизводство

07:42, 28 мар 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

През последните седмици българските зърнопроизводители многократно призоваваха за спиране на вноса на украинска пшеница, тъй като местното производство не може да се конкурира с вносния продукт, чиято цена е с 30% по-ниска. Според тях това е довело до срив на пазара и до препълване на складовете със зърно.

Когато миналата година Русия нахлу в Украйна, експерти от различни области на търговията предупреждаваха, че рано или късно доставките на пшеница от Украйна ще бъдат прекратени, а вследствие на това цените ще се покачат многократно. Но прогнозата за световния недостиг не се сбъдна. Спадът в износа на пшеница от Украйна беше компенсиран от увеличаването на производството на други места, което доведе до нарастване на произведените количества в световен мащаб. А след приемането на споразумението за възобновяване на износа на украинско зърно през Черно море от ноември 2022 година цените на пшеницата се понижиха с 2,8%.

Като решение на казуса на българските зърнопроизводители Европейската комисия прие на България да бъдат отпуснати 16 милиона евро, които да послужат за компенсиране на загубите на стопанствата. Предвижда се по програмата да бъдат подпомогнати още Полша и Румъния.

Въпреки че подобни затруднения изпитват и други страни,  финансиране на обща стойност 56 милиона евро ще получат само тези три държави. Това се дължи на факта, че комбинацията от стойността на местното им производство и вноса от Украйна надвишава средното количество, отчетено спрямо последните 5 години преди започването на войната.

Снимка: БГНЕС/Филип Станчев

Предишните мерки от страна на Европа имаха за цел да стимулират украинската икономика и постепенно да интегрират Украйна към вътрешния пазар на Европейския съюз. Но след създаването на т.нар. ,,маршрути за солидарност“, през месец май миналата година, регионът се превърна в център за приемане на  изнасяното зърно.

По темата българският министър на земеделието Явор Гечев коментира, че в качеството си на министър е можел да спре вноса, но не го е направил, защото България продължава да бъде солидарна държава с Украйна. Въпреки това смята, че българските производители не бива да продават пшеницата си под себестойност. Поради тази причина България е сред европейските страни, инициирали изплащането на компенсации на засегнатите стопанства.

Защо ни е важно?

Напоследък дебатите по темата за помощта, оказвана на Украйна, отново се ожесточиха. Неизменен факт е обаче, че България зае позицията на солидарна държава с Украйна, а това е решение, от което не можем просто да се отметнем. Носим отговорност и имаме задължения. Спорът в българското обществено пространство се поражда точно поради тази причина. Задълженията и отговорностите винаги носят някакви последици.

Нямаше как да сме подготвени за случващото се, но то ни показа, че имаме изключителна нужда от това да разработим стратегия за действие в кризисни ситуации. Инак излишно похабяваме ресурсите си и постепенно намаляваме капацитета си на ефективност.

Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

Очертава се кризата с прекомерния внос да се проточи и то не само в сектора на зърнопроизводството. За да продължим да помагаме на Украйна, няма как да прекъснем този износ на стоки, но е необходимо да измислим ефективен начин за преразпределението им според потребностите на всяка една страна.

Създаването на нови компенсаторни механизми ще ощети много повече Европа от намирането на нови ,,маршрути за солидарност“.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:32, 28 мар 23

Винаги сме съпричастни към някакви каузи и след това се оказва, че имаме съпротива към това да изпълним нашите задължения докрай

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама