Протестът, който уби съдебната реформа в Израел

06:33, 30 мар 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Вече няколко месеца кризата около плана за съдебна реформа на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху предизвиква масови протести и тревога у бизнес лидери и бивши ръководители на службите за сигурност.

Ситуацията ескалира, когато десетки хиляди граждани излязоха по улиците на Тел Авив, Беер, Шева, Хайфа и Йерусалим, след като премиерът Нетаняху внезапно уволни своя министър на отбраната – Йоав Галант. Причина за това е, че Галант е първият член от управляващата партия ,,Ликуд“, който категорично  се противопоставя на предложената съдебна реформа, тъй като смята, че дълбокото разделение, което тя причинява, заплашва да отслаби армията.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Abir Sultan

В основата на тази съдебна реформа стои желанието на премиера Нетаняху за преобразуване на институцията, която избира съдиите в Израел.  Според него Върховният съд се е превърнал в затворена група, която не изпълнява задълженията си спрямо гражданите и взима отношение по въпроси, които не засягат компетентностите му. По тази причина премиерът лобира за цялостно реформиране на съдебната система, с което изпълнителната власт да придобие по-голям контрол над процеса по одобрение и назначаване на съдии.  Предвижда се още парламентът да придобие правото да приема повторно закони, които веднъж са отменени от съда.

Решението на Нетаняху да уволни Галан беше взето, след като бившият флотски адмирал предупреди, че реформата е ,,ясна, непосредствена и осезаема заплаха за сигурността на държавата“. В телевизионно обръщение той заяви следното: ,,В този момент, в името на страната ни, съм готов да поема всякакъв риск и да платя всяка цена“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Abir Sultan

Спонтанният израз на гражданско несъгласие прерасна в опустошителен сблъсък, след като полицията използва водно оръдие, за да се опита да разпръсне събралите се пред премиерската резиденция в Йерусалим протестиращи. В същото време демонстрантите в Тел Авив блокираха главната магистрала ,,Аялон“ и запалиха големи огньове. ,,Когато къщата ти гори, не питаш кой е прав, а потушаваш огъня с вода и спасяваш обитателите“, коментира министърът на културата и спорта Мики Зохар.

Изливането на големи тълпи по улиците на Израел бързо доведе до появата на готовност от страна на министрите от управляващата ,,Ликуд“ „да натиснат спирачките“ на законопроекта.

,,Реформата е необходима и ще я направим, но не и на цената на гражданска война“, заяви министърът на икономиката Нир Баркат.

Опозиционният лидер Яир Лапид изтъкна: ,,Премиерът на Израел е заплаха за сигурността на държавата Израел“.

Предвид ситуацията Нетаняху свика спешна среща, която се проведе в неговата канцелария в рамките на цяла нощ. В нея взеха участие министърът на правосъдието Ярив Левин, крайнодесният министър на финансите Бецалел Смотрич, министърът по стратегическите въпроси Рон Демиер и министърът на образованието Йоав Киш. Твърди се, че по време на нея е имало активен призив за прекратяване на работата по законопроекта.

Очаква се бившият шеf на разузнавателната служба „Шин Бет“ – Ави Дихтер, да заеме позицията на Галант.

Призив за диалог отправя самият Галант, както и правителството на Нетаняху, което настоява през седмицата да се проведе парламентарно гласуване на закон, който се намира в центъра на съдебната реформа. Той предвижда оторизирането на управляващата коалиция с правото за налагане на последно решение  над всички съдебни назначения.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Abir Sultan

Защо ни е важно?

Според израелския министър-председател и неговите съюзници планът за съдебна реформа има за цел да възстанови контрола и баланса между съдебната и изпълнителната власт, но всъщност се оказва, че новите закони ще премахнат от израелската система истинския контрол и баланс, концентрирайки  власт в ръцете на управляващата коалиция. Поради това се чуват и обвинения в корупция. В подкрепа на подобно твърдение, е важно да се подчертае, че в началото на своя мандат Нетаняху подписва декларация за конфликт на интереси, според която министър-председателят не може да се занимава със съдебната реформа, защото той също е подсъдим. Това кара протестиращите да смятат, че настоящите му действия са незаконни, защото са в разрез с декларацията.

За да се съхрани общественият мир в едно демократично общество,  е необходимо фундаменталните промени в подходите на дадена система да подлежат на множество обсъждания преди да бъдат приложени. За доброто на обществото решенията винаги трябва да се взимат и с цел постигане на възможно по-голямо одобрение.

Това от една страна. От друга обаче…

Набива се на очи как обществото в Израел не чака десетилетия наред, от Европа да изпращат насочващи доклади по темата Съдебна реформа. Не чака и политиците, пак десетилетия наред, да обясняват как всичко с въпросната реформа си е OK.

Не!

Израелското общество просто изказва позицията си. Прави го на мига. Активно, категорично и безапелационно. 

И на правителството не му остава нищо друго освен да се съобрази с исканията на народа за реална демокрация...

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 07:41, 30 мар 23

За да се запази стабилността на обществото, ще е по-добре да се откажат вече от тази реформа

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама