Увеличение на минималната заплата

08:41, 03 фев 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Увеличение на минималната заплата

В последните дни на 48-ото Народно събрание депутатите гласуваха със 159 ,,за“, нито един глас ,,против“ и  44 ,,въздържал се“ приемането на   предложението за увеличение на минималната работна заплата.

Всяка година размерът на минималната работна заплата ще бъде  определян до 1 септември, като той ще представлява 50% от средната работна заплата за страната. Изчисляването й ще бъде за период от 12 месеца, в който са включени последните шест месеца от предходната година и първите шест месеца от текущата.

Процедурата ще влезе в сила от септември тази година, а самото увеличение на МРЗ ще стане факт от началото на 2024 година.

Инициативата за въвеждане на промени в Кодекса на труда беше започната от парламентарната група на БСП. След поредица отлагания на процедурата народните представители намериха компромисно решение за минималната работна заплата и одобриха текст, който се основава на предложения на БСП, ГЕРБ и ,,Демократична България“. 

До момента размерът на минималната работна заплата се определяше чрез постановление на Министерски съвет, без да се използва конкретен механизъм. С приемането на настоящите промени  Министерският съвет ще продължи да издава постановления, но те ще трябва да бъдат съобразени с новите изменения на Кодекса на труда.

Основен дебат по темата предизвика въпросът за това от кога да влезе в сила увеличението на МРЗ и какъв да бъде периодът за нейното изчисление. Вносителите на законопроекта – БСП, както и  ,,Възраждане“ настояваха промените да влязат в сила още през месец юли тази година, но от ГЕРБ и ,,Демократична България“ предложиха това да се случи от 1 януари 2024 година.

Увеличението на минималната работна заплата представлява необходима мярка за социално подпомагане в настоящата ситуация на икономическа криза и финансова нестабилност. Затова се очакваше по-бързо да бъдат приети промени в Кодекса на труда и възможно най-скоро те да влязат в сила. Ето защо ,,отлагането“ на така нужното увеличение чак за 2024 година в настоящия момент не може да се възприеме като изход от задълбочаващата се социална криза.

Но от друга страна, предсрочното разпускане на Народното събрание, предстоящата предизборна кампания и продължаващото управление на страната от служебно правителство са по-определящите фактори за взетото решение от НС.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама