Далай Лама – изкуството да разгневиш света

06:46, 18 апр 23 / Свят Шрифт:

Далай Лама се озова под удара на критиката след появяването на видео, на което се вижда как целува в устата едно момче и иска от него „да му смуче езика“. 87-годишният Лама казал на момчето да се приближи, показал му бузата си и казал „първо тук“, след което детето го целунало и прегърнало, Далай Лама държал момчето в ръцете си и го целунал по устата с думите „мисля и тук… И смучи езика ми“.

Детето се изплезило и се отдръпнало, след което Далай Лама се засмял и отново прегърнал детето, и се засмял. Инцидентът, който така потресъл обществеността, станал през февруари в град Дхарамшала, но едва сега се появил в социалните мрежи, откъдето го взели и световните медии. След пускането на видеото 87-годишният Лама заяви, че съжалява за случилото се. „Негово Светейшество обича да се шегува с хората, които среща, по невинен и закачлив начин, дори на публични места и пред камерите. Той съжалява за инцидента“, се посочва в съобщението от неговата канцелария.

Източник: Официален сайт на Далай Лама/Tenzin Choejor 

Мнозина, включително и хора, преживели тормоз от страна на свещеници и други религиозни лица, порицаха постъпката на тибетския духовен водач и поискаха той да се извини. Този инцидент върна в центъра на вниманието и някои предишни скандални постъпки и противоречия на будисткия лидер.

Далай Лама и преди се е изправял пред негативните реакции на обществеността по повод на изявлението, че неговата наследница би трябвало да бъде „много атрактивна“, по повод коментара за бежанците в Европа, Пакистан и Индия, както и във връзка с Доналд Тръмп или платените милион долара, за да присъства на събитие, организирано от прословутия сексуален култ NXIVM“, пише британският „Дейли мейл“.

В едно интервю за „БиБиСи“ Далай Лама изразява надежда, че титлата му в бъдеще може да бъде носена от жена. Според него жените имат по-голям биологичен капацитет в изразяването на симпатии и съчувствие.

По думите му, изречени пред журналиста на „БиБиСи“, жените трябва да играят по-голяма роля, при което е нужно жената да има много, много привлекателно лице, защото в противен случай от нея не би имало голяма полза. В отговор на бурните реакции на обществото от неговата канцелария се извиниха, изтъквайки, че през дългия си живот Далай Лама  винаги е подкрепял жените и техните права и поздравявал все по-големия международен консенсус относно подкрепа на равноправието между половете и уважението към жената.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Roman Pilipey

В интервю, дадено през 2019 година, той разгневява привържениците на тогавашния президент на САЩ, заявявайки, че властта на последния може да се дефинира като „липса на морални принципи“. Посочва критично решението на Тръмп Щатите да се оттеглят от Парижкото споразумение за климата, както и американското отношение към мигрантите на границите. Критикува Тръмп за това, че един ден говори едно, а на следващия – друго. Според „Дейли мейл“ фактът, че Далай Лама и Тръмп нито веднъж не се срещат по време на президентството на последния, е по-скоро опит да се успокои Китай, тъй като Пекин не е особено благосклонен към тибетския духовен водач.

През 2019 година Далай Лама заявява: „Европейските страни трябва да приемат бежанците, да им осигурят пребиваване и образование с цел – по-късно те да се върнат в страните си с определени знания и така да способстват за тяхното развитие… Това, че Европа щяла да стане мюсюлманска страна е невъзможно, както е невъзможно да се превърне в африканска… Най-добре е да запазим Европа за европейците“. Пред  „БиБиСи“ Далай Лама се определя като поборник на Европейския съюз и изтъква, че международните партньорства имат ключово значение за избягване на конфликтите.

Източник: Официален сайт на Далай Лама/Tenzin Choejor 

През 2018 година британският таблоид „Дейли мейл“ разкрива, че на Далай Лама е платен един милион долара, за да замине за Америка и подкрепи прословутия и противоречив “сексуален култ”, жертви на който са били много жени. Религиозният водач е получил тези пари, за да говори през 2009 година на събитие, организирано от NXIVM – организация, чиито водачи и някои членове са били в затвори заради престъпления, свързани със секс трафик на жени, принудителна работа и измами с визи. Тогава Далай Лама разговарял с 3000 последователи на NXIVM и сложил около врата на гуруто на групата на организацията Кийт Раниър традиционния церемониален тибетски шал кату. Според посочения британски вестник участието на Далай Лама в събитието включвало и скъпи подаръци, пътувания в чужбина, бурна афера с богата наследница и спекулации за нарушаване на обета за целибат.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Атанас М. 06:47, 21 апр 23

Светът се е побъркал...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама